Skip to main content

Salarii din TVR. Doina Gradea, șefa TVR, venituri mai mari decât Iohannis. Cât a câștigat Mircea Radu pentru opt ediții ale emisiunii Down the Road?

 
Salarii din TVR. Doina Gradea, șefa TVR, venituri mai mari decât Iohannis. Cât a câștigat Mircea Radu pentru opt ediții ale emisiunii Down the Road?
Foto | Libertatea

Salariu de șef. Câți bani câștigă Doina Gradea, șefa TVR? Oamenii de la vârful TVR, inclusiv prezentatorul Mircea Radu, și-au actualizat declarațiile de avere pentru anul trecut. 

Cât s-a câștigat în Televiziunea publică, anul trecut, când doar de la Guvern au venit aproape 70 de milioane de euro dintr-un buget de 80 de milioane? 

Publicitate

Paginademedia.ro vă prezintă salariul Doinei Gradea, șefa TVR (cu venituri mai mari decât ale președintelui Klaus Iohannis), dar și cât a câștigat consilierul ei Mircea Radu din emisiunea Down the Road. Mai aflăm și salarii ale unor membrii din conducerea TVR, care lucrează, totodată în instituții: sunt salarii de 7.000-8.000 de lei pe lună.

Citește și: Raport TVR 2019. Cât a primit, atât a cheltuit. „Ban pe ban". Numai de la Guvern au avut aproape 70 de milioane de euro

Să le luăm pe rând:

Șefa TVR, mai mult decât Iohannis

Cel mai mare scor este atins chiar de șefa instituției, Doina Gradea. Aceasta a raportat un venit anual, încasat de la TVR, de 50.000 de euro (245.169 de lei). Astfel, media lunară a fost de 4.200 de euro (aproximativ 20.000 de lei), conform declarației de avere. 

La acești bani se mai adaugă și tichete de masă (2.100 de lei, anual) și vouchere de vacanță (1.450 de lei). 

Salariul PDG-ului din TVR îl depășește și pe cel al Președintelui României. Prin comparație, Klaus Iohannis a raportat, în declarația de avere din iunie 2020, un venit anual de 37.000 de euro (180.000 de lei). 

Și prezentatorul Mircea Radu și-a depus declarația de avere la finalul lunii iulie. Revenit în TVR la finalul anului 2019, pentru emisiunea Down the road - Aventura, Mircea Radu a devenit și consilier al președintelui TVR Doina Gradea (în ianuarie), iar de luna trecută este noul director de comunicare al instituției. 

Declarația depusă de acesta pe site-ul TVR include doar veniturile de anul trecut, pentru emisiunea Down the road.

13.000 de euro pentru opt ediții de emisiune

Aflăm, din documentele depuse de Mircea Radu, cât a încasat acesta pentru proiectul Down the Road, în care au fost implicați opt tineri cu sindrom Down. 

Au fost difuzate opt ediții, la finalul anului trecut, iar pentru acestea Mircea Radu a încasat 13.000 de euro (aproximativ 64.000 de lei)

Filmările au durat două săptămâni, fiind nevoie de aproximativ 12 ore de filmare în fiecare zi, după cum au declarat reprezentanții TVR în conferința de lansare a emisiunii.

Doar formatul emisiunii Down the Road a costat 95.570 de lei, aproximativ 20.000 de euro, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Salariile din CA: Și în CA, și angajați în TVR

Pe lângă declarațiile depuse de Doina Gradea sau Mircea Radu, au mai depus documente asemănătoare și oamenii din Consiliul de Administrație. Un lucru interesant este că unii dintre aceștia încasează și salariu de la TVR (unde sunt angajați pe diverse posturi), dar și indemnizația de membru CA. 

 • Cătălin Blebea este încadrat și ca jurnalist la TVR. A raportat un salariu de 53.000 de lei și un venit de 50.000 de lei - indemnizație de membru CA. 

Astfel, acesta a ajuns la un venit mediu, lunar, de 8.500 de lei. 

 • Liviu Brătescu, numit secretar de stat la Ministerul Culturii în decembrie 2019, nu este angajat în TVR, drept pentru care a încasat doar indemnizația de membru CA - 50.000 de lei. 

De menționat că i-au venit bani de la Academia Română - 50.000 de lei, unde a prestat muncă de cercetare, potrivit documentului.

 • Raico Cornea se numără printre cei care sunt și angajați TVR și parte a Consiliului de Administrație. Pentru activitatea de angajat TVR a luat 65.000 de lei, anual, iar indemnizația din CA a fost de 34.000 de lei.

În document apare și un venit al soției sale - 40.000 de lei, anual - de la TVR Timișoara. 

 • Monica Ghiurco este un alt nume cu venit dublu de la TVR. Este încadrată ca jurnalist senior la TVR, post pentru care încasează anual aproape 87.000 de lei. De asemenea, indemnizația de membru CA îi mai aduce un venit de 50.000 de lei pe an. 

Soțul acesteia, ofițer SPP, a încasat anul trecut aproximativ 84.000 de lei salariu. 

 • Bogdan Ghițulescu este și producător în TVR, cu un venit anual de 62.000 de lei. La această sumă se mai adaugă și indemnizația de 50.000 de lei, pe an, ca membru în CA.
 • Nagy Debreczeni Hajnalka are două surse principale de venit: 50.000 de lei - indemnizația din CA și un salariu anual tot de 50.000 de lei de la Fundația Progress. 
 • Sorin Ilieșiu încasează bani din trei părți: 117.000 de lei, anual, de la UNATC București (activitate didactică), 74.000 de lei - indemnizație „de merit” de la Uniunea Cineaștilor și indemnizația de 50.000 de de lei, de la TVR. 
 • Dan Dorin Lazea are, de asemenea, venituri din mai multe locuri: 34.000 de lei, anual, de la Universitatea București, 35.000 de lei (anual) de la Camera Deputaților și indemnizația de la TVR - 50.000 de lei. 
 • Cristian Vasile Petcu a primit indemnizația de la TVR, de 50.000 de lei pe an, dar și 372 de lei de la Universitatea Craiova (profesor - asociat). 

Soția a figurează în declarația de avere ca angajat la Curtea de Conturi, cu un salariu de 75.000 de lei anual. 

 • Karen Attila Sebeşi lucrează în TVR, pe poziția de jurnalist senior, de unde a primit un salariu de 52.000 de lei (anual). De asemenea, a beneficiat și de sporul pentru poziția din CA - 50.000 de lei. 

Soția sa figurează tot ca angajată TVR, în Cluj, cu un salariu de 46.000 de lei pe an. 

 • Christel Ţopescu are un salariu de 94.000 de lei, pe an, în TVR, potrivit declarației de avere pe 2019. De asemenea, încasează și indemnizația de 50.000 de lei pentru activitatea din CA.
 • Smaranda Vornicu - Shalit, de asemenea, este angajată în TVR. Are un salariu de 85.000 de lei, anual, dar și indemnizația de 55.000 de lei în Consiliul de Administrație. 

Dispute în TVR: Conducerea TVR versus conducerea TVR

Ultima perioada a fost marcată de mai multe dispute în Televiziunea publică. Reamintim că mai mulți oameni din Consiliul de Administrația au cerut Parlamentului demiterea Doinei Gradea, șefa TVR. 

Principalele reproșuri pe care aceștia le aduc PDG-ului postului public sunt legate de faptul că „TVR nu-și mai îndeplinește misiunea publică”, iar „audiența tinde spre zero”, susțin sindicaliștii.

A doua zi, Departamentul de comunicare al instituției a scos la iveală imagini de pe camerele de supraveghere din interiorul TVR.

De ce? Ca să se vadă că doi dintre cei care i-au cerut demisia președintelui Doina Gradea nu poartă mască de protecție în interiorul instituției.

Apoi, a urmat și plecarea lui Alexandru Sassu din TVR, unde a fost producător general și consilier al Doinei Gradea în ultimii doi ani. A invocat, cererea de demisie, divergențe cu PDG-ul Doina Gradea. 

MediaSind, alt proces cu TVR

Astăzi, Sindicatul MediaSind anunțat că a deschis un nou proces TVR-ului. Motivul?

Sindicaliștii susțin că Televiziunea Publică a refuzat să publice mai multe informații despre modul în care funcționează Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol.

MediaSind acuză TVR-ul de propagandă, printre altele:

„Constatăm că în ultimul timp, după numirea, fără concurs, a fostului știrist și fostă vedetă de divertisment, Mircea Radu, în funcția de coordonator cu atribuții de șef Serviciu Comunicare, Relații Publice și Protocol din Societatea Română de Televiziune, acest compartiment s-a dovedit a fi un serviciu de propagandă aflat în slujba președintelui-director general, Doina Gradea”, arată un comunicat de presă remis de aceștia. 


Citește și: Se încing spiritele în TVR. Monica Ghiurco, răspuns pentru Doina Gradea: „Da, doamnă, da, doresc să vă iau locul pentru că nu îl meritați”


Citește și: Și nici măcar nu purtați mască! TVR scoate imagini de pe camerele interne în lupta cu cei care au cerut demisia șefei instituției


Citește și: Alexandru Sassu și-a dat demisia de la TVR. Fostul consilier al Doinei Gradea, acid la adresa șefei TVR: e ca un "vătaf"!


Citește și: TVR. Cinci membri din Consiliul de Administrație cer demiterea Doinei Gradea: „Din cauza audienței care tinde spre zero, nu-și mai îndeplinește misiunea publică”


Citește și: O parte din conducerea TVR îi cere demisia Doinei Gradea. Șefa TVR nu renunță. Ce spune Gradea?


Citește și: Lupta continuă. Conducerea TVR cere audierea conducerii TVR în Parlament


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Ca fapt divers: Protv cred ca nu are mai mult de 900 angajati.Si e lider! TVR cred ca avea nevoie de maxim 200 angajati la ce audienta scoate. Doar zic...
 • bai, frate... ia uite aici, daca tot vorbim de irosirea banului public:

  http://media.tvrinfo.ro/media-tvr/other/202008/oraganigrama-noua-2--1-_40531800.pdf

  asta e organigrama tvr... deci astia au 2 directii diferite cu acelasi obiect, directia comerciala si directia economica. evident, cu 2 directori, doi adjuncti etc etc.

  mai au o directie care se numeste serviciul intern de prevenire si protectie, un fel de 2 si un sfert, probabil se ocupa de filarea angajatilor.

  o alta directie se numeste directia editoriala, ce dracu o face asta, nu stiu, din moment ce exista o directie de stiri, alta de programe si alta de emisiuni sportive, care toate au atributii editoriale.

  apoi au directia marketing si comunicare si directia relatii internationale, desi ar putea fi una singura.

  la directia studiouri centrale sunt 2 servicii diferite, unul de transporturi, altul de logistica...

  la directia programe sunt servicii diferite, unul de arhiva media si documentare si altul de continut digital (adica tot arhiva, dar in format digital)

  voi va dati seama ca in tvr sunt peste 2600 de oameni, desi institutia ar merge la fel de prost si cu 1500 si chiar mai putin? in schimb, in loc de 80 de milioane de euro anual, gaura neagra tvr ne-ar costa doar 30 de milioane? evident, cu plafonarea salariilor, directorul general, cel mult salariu de ministru, directorii de directii, salarii de secretari de stat etc.
 • nu trebuie sa avem pretentia ca tvr sa faca audiente bomba Ea este facuta sa mentina un nivel mai ridicat de cultura fata de privati caci altfel o umplem si pe ea de vulpite problema este ca s-a prostituat politic PSD a pompat ca sa-si faca treaba cu ei si au facut-o si inca o fac Prin emisiunea lui cristache se impune populatiei viziunea psd-ista Se papa bani multi si nimeni nu-i numara
 • Singurul personaj important din TVR este Ionut Cristache. Are o ora de emisie obosita de luni pana joi, roteste aceiasi invitati (Buscu, Dinescu, Curea, Cristoiu-Coroiu, Pieleanu sunt platiti cu sume de la 2000 €/ luna, dublu cat castiga 4/5 din lefegiii TVR) si incaseaza in medie 300 milioane lunar.
 • Dragii mosului, cred ca leafa unui manager este realist sa plece de la 2000 €/ luna. Într-adevar, la TVR multe posturi sunt ocupate de inși care au dus de râpă institutia. Dar, in principiu, nu poti plati functiile importante cu salarii de ocnas. Drama e ca pe liota de zeci de directori si directorasi se cheltuie saci cu bani făra ca vreunul sa raspunda pentru (contra) performantele evidente, pentru regres, pentru rata de plecare a oamenilor etc.
  Altfel, salariile sunt vizibile aici:
  http://www.tvr.ro/conducerea-srtv_1577.html#view
 • @Iulia. Dintre aia pe care i-ai mentionat foarte putini au legatura cu jurnalismul. Multi nu au scris o stire in viata lor, au fost propulsati din asistenti de emisie sau carausi de casete direct producatori. Altii au venit pe linie de partid sau de familie( sa nu uitam totusi ca in TVR nepotismul e la rang de arta). Asa ca nu te mira de cat castiga. Oricum emisiunile alea triste pe care le pastoresc, mai exista in grila doar ca sa manance si gura lor o paine. sunt un fel de *** de lux, daca vrei.
 • Sigur că astfel de salarii nu sunt normale chiar și pentru niste oameni care cică au funcții. Că sunt oricum prea mulți și nu fac nimiiiiic. Dar știți ce e mai grav? Că salarii de o sută de milioane (nepunand la socoteală sporurile de weekend, care aduc și câte 20 de milioane IN PLUS la salarii) au probabil câteva SUTE de persoane de prin redacția de la știri și de alte departamente. Ăia care au fost șefi cândva sau prieteni de-ai șefilor și șefuților. Primul lucru când au ajuns în funcții: si-au mărit lor salariile, iar unii chiar și după ani buni de "neșefie" tot bat, pe puțin, la suta de milioane, că și-au păstrat salariile. Și sunt acum redactori, producători sau editori. Exemple: Anca Lăzărescu, Vali Iorga, Claudiu Lucaci, Dorin Muntean, Oana Popescu, Raluca Brumariu, Delia Nicola, Cristian Petru, Octavian Manciu, Raluca Arvat(care, săraca, ar trebui interzisă pe sticlă) și muuuuuulți alții. Ceva superb! Pe ăștia nu îi caută/vede nimeni? Că și ei au în continuare salarii de șefi, care bat la suta cel puțin? Repet, fără sporurile de weekend. Iar amărâții de reporteri și prezentatori, dar ăia fara pile, abia dacă bat la vreo 3000 de lei. Inclusiv reporteri, editori și prezentatori cu vechime in TVR!
 • @iulia veniturile din declaratiile de avere sunt NETE, nu brute. 100 de milioane ar insemna 10.000 de roni. acolo sumele sunt mult mai mari. nu stiu de unde a luat pagina de media declaratiile, ca pe site-ul tvr nu mai sunt actualizate din 2012. chiar si asa, priviti ce salarii aveau astia in 2012... @paginademedia, va rog sa lasati site-ul postat sa ne crucim cu totii... atit timp cat guvernul permite astfel de institutie inutila cu angajati care au astfel de salarii, noi degeaba ne revoltam.

  http://www.tvr.ro/conducerea-srtv_1577.html#view
 • Nu le este oare rușine????! Cei mai mulți din TVR au salarii de 2000, maximum 3000 de lei, iar ăștia ajung lejer și la suta de milioane? INCREDIBIL!!! Iar Monica Ghiurco, reprezintă salariații, le plânge de milă, și încasează o sută de milioane nefăcând nimiiiic, dar chiar nimic? Cum se poate așa ceva? Chiar nu ii i-a nimeni la întrebări pe ăștia și pe toți ceilalți șefi, că banii vin din buzunarele românilor. Mi se par colosale aceste salarii!!! Iar oamenii ăștia stau degeaba. E ceva înfiorător...*SPER, TOTUȘI, SA FIE VORBA DESPRE SALARIUL...BRUT, și nu net. Că dacă iau banii ăștia in mână, voi va dați seama care sunt de fapt salariile lor pe hârtie?? *Și te întrebi de ce imaginea TVR este atât de proasta. Uite și din cauza asta. Păcat de aia câțiva profesioniști și oameni care chiar își fac treaba. Păcat!!
 • @Elevul de liceu - Pentru povesti de succes în TVR, te sfătuiesc să iei legătura cu una dintre persoanele următoare:
  1. Doina Gradea
  2. Smaranda Vornicu-Shalit (arbore genealogic)
  3. Eduard Darvariu
  4. Carla Tompea Haralambie (arbore genealogic)
  5. Demeter Andras Istvan
  6 Cristache Ionut (Sarmaluta)
  7. Mircea Radu -Bre (oportunism)
  8. Emil Hossu-Longin (pe probleme de mamă)

  6.
 • @elevul de liceu : dragule, scoala vietii in cartiere rau famate ti-as recomanda. Altfel nu vei supravietui in Media.
 • Buna seara, As dori o informatie; am terminat liceul anul acesta si as dori sa urmez o facultate. Dar nu stiu care. As dori sa devin membru in consiliul de administratie al TVR. Ce facultate ar fi mai potrivita? Va multumesc.

Trimite un comentariu