Skip to main content

TVR spune că a câștigat un proces, MediaSind spune că, de fapt, nu mai există obiectul procesului

 
TVR spune că a câștigat un proces, MediaSind spune că, de fapt, nu mai există obiectul procesului

A câștigat sau nu a câștigat TVR? S-a încheiat încă un proces între TVR și sindicaliștii MediaSind. Postul public de televiziune anunță că a câștigat la Curtea de Apel acțiunea, fără a da însă foarte multe detalii despre speță. De cealaltă parte, MediaSind spune că această decizie a venit pentru că obiectul procesului nu mai există.

Publicitate

Detalii, în continuare:

Curtea de Apel a respins cererea de chemare în judecată, referitoare la drepturile legale privind deplasările salariaţilor, formulată de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind ca neîntemeiată, spun cei de la TVR. 

Este ceea ce spune TVR. Greu de înțeles din formularea juridică. Explicația este ceva mai simplă: TVR a schimbat ceva legat de plata deplasărilor, sindicaliștii nu au fost de acord și au dat în judecată. Până la sentință însă, TVR a ...schimbat schimbarea. Ca atare, nu mai aveau pentru ce se judeca.

Contactați de Paginademedia.ro, reprezentanții sindicatului au declarat că, într-adevăr, instanța a admis apelul TVR, însă pentru că obiectul procesului nu mai există. Ce s-a întâmplat, de fapt?

Cristian Godinac, șeful sindicatului, a detaliat speța: 

- Pe scurt, TVR a schimbat schimbat o prevedere în contractul colectiv de muncă, prin care să se renunțe la suma de 230 de lei pe care primeau angajații plecați în delegații, iar în schimb ar fi urmat să aibă cazarea și masa asigurate de instituție. 

- După schimbare, MediaSind ar fi primit mai multe plângeri de la angajați care ar fi fost cazați „la grămadă” în camere sau în locuri insalubre, după cum a spus Godinac.

- În consecință, sindicatul a încercat eliminarea prevederii (lucru pe care l-a și reușit după un timp), iar primul pas a fost să dea în judecată TVR. În primă instanță, Tribunalul a dat câștig de cauză MediaSind, decizie pe care TVR a atacat-o. 

- Între procesul de la Tribunal și cel de la Curtea de Apel, MediaSind a modificat, prin negocieri cu instituția, respectiva prevedere printr-un act adinițional (Actul Adițional Nr. 2), pe care îl amintește și TVR în comunicatul dat azi. 

„Dosarul a avut ca obiect cererea SRJ MediaSind de anulare a dispoziţiilor art. 39 alin. (2), (3) şi (4) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018-2019, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti (ITMB), astfel cum aceste prevederi au fost modificate prin Actul Adiţional nr. 2 înregistrat la ITMB”, menționează cei de la TVR. 

Prin urmare, procesul a rămas fără obiect, spune Godinac. 

Comunicatul dat de TVR, pe larg

„Instanţa dă dreptate TVR în procesul intentat de SRJ MediaSind referitor la drepturile legale privind deplasările salariaţilor

Curtea de Apel a admis apelul formulat de SRTv şi a respins cererea de chemare în judecată formulată de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind ca neîntemeiată, într-o acţiune ce viza drepturile salariaţilor TVR stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă, privind deplasările în interes de serviciu.

Decizia este definitivă.

Dosarul a avut ca obiect cererea SRJ MediaSind de anulare a dispoziţiilor art. 39 alin. (2), (3) şi (4) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018-2019, înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti (ITMB), astfel cum aceste prevederi au fost modificate prin Actul Adiţional nr. 2 înregistrat la ITMB.

Reiterăm faptul că TVR respinge cu fermitate acuzaţiile pe care SRJ MediaSind le generează în permanenţă şi care sunt, ca de fiecare dată, mesaje care conţin ameninţări, minciuni, atacuri la persoană, instigare, aducând grave prejudicii Televiziunii Române.

Ieri, 18 noiembrie, printr-o decizie definitivă, instanţa a respins demersul SRJ MediaSind ca neîntemeiat, aceasta fiind încă o dovadă că acţiunile acestui sindicat care nu este constituit la nivelul SRTv sfidează cadrul legal în care instituţia îşi desfăşoară activitatea.”

Nu este primul proces dintre MediaSind și TVR. Acum o săptămână, Curtea de Apel a dat câștig de cauză sindicaliștilor în procesul în care instituția era acuzată că nu a dat informații de interes public. De asemenea, în urmă cu o lună, Tribunalul București a respins o acțiune a SRTV prin care se contesta legitimitatea MediaSind. 

Reamintim că războiul dintre MediaSind și TVR se dă pe mai multe planuri, inclusiv în instanță. TVR a anunțat că dă în judecată organizația încă din luna iunie, după cum Paginademedia.ro a scris, aici. Este vorba chiar de speța în care instanța s-a pronunțat astăzi.

Un alt exemplu: TVR a fost obligată de instanță să publice lista colaboratorilor din ultimii ani, AICI.


TVR, război cu MediaSind. A angajat o casă de avocatură prin care se luptă cu un sindicat. Primul pas: Un proces


MediaSind: TVR, obligată de instanță să publice colaboratorii din ultimii ani. Suma cheltuită cu ei: Trei milioane de euro


Nou proces TVR-MediaSind. Acum, sindicatul e cel care dă în judecată: TVR trebuie să explice cum a cheltuit trei milioane de euro


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu