Skip to main content

Lecţii de jurnalism de la Primarul Băluţă. Arată cum ar fi trebuit scris un text şi vrea ştergerea (încă) unui articol din Libertatea

 
Foto: hepta
Foto: hepta

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, vrea ştergerea unui articol din Libertatea. Mai mult, edilul i-a arătat instanţei cum ar fi trebuit să fie redactat „într-un mod obiectiv” acel articol.

Publicitate

Băluţă cere ştergerea unui articol care viza Liceul Mihai Eminescu din Capitală. El a înaintat un proces împotriva jurnaliştilor de la Libertatea pe 4 august 2021, la câteva zile după ce o ordonanţă preşedinţială îi fusese respinsă de instanţă, după cum Paginademedia.ro a scris la vremea respectivă.

Edilul PSD a făcut plângerea nu ca persoană fizică, ci „în calitate de Primar”, spre deosebire de alte procese împotriva ziarului.

Băluţă a fost deranjat de un articol din 28 iulie 2021, care a fost scris de jurnalista Cristina Radu. În acel material s-a scris despre Liceul Mihai Eminescu, care a fost evacuat pentru renovări, însă după un an nu s-a mai făcut nimic.

Articolul din Libertatea reclamat de Băluţă - AICI

Băluţă vrea rescrierea unui articol din Libertatea

În plângerea înaintată către Judecătoria Sectorului 2, Băluţă a rescris articolul şi le arată judecătorilor cum ar fi trebuit să fie scris fără să mai existe „grave tulburări în rândul comunităţii de la Liceul Mihai Eminescu”.

Câteva modificări pe care le vrea Băluţă (via Libertatea):

Titlul din ziar: „Primăria Sectorului 4 a evacuat Liceul Mihai Eminescu pentru a-l consolida, dar de aproape un an nu a făcut nimic. Profesor: «De ce nu au început lucrările?»”

Titlul pe care îl doreşte primarul: „Primăria Sectorului 4 a evacuat Liceul Mihai Eminescu pentru a proteja viaţa copiilor şi pentru a-l consolida, dar de aproape un an nu a făcut nimic”

Fraza din ziar: „Expertiza a făcut-o acelaşi specialist şi aceeaşi firmă, Erbaşu, ar trebui să consolideze ambele licee”.

Fraza pe care o doreşte primarul:  Solicităm îndreptarea din articol a erorii în sensul că „Expertiza a fost întocmită de firma de proiectare Concrete, prin verificatori şi ingineri, experţi tehnici, autorizaţi de MLPAT”.

Fraza din ziar: „Cei 900 de elevi din clasele IX-XII au fost duşi în fosta clădire a Liceului Petru Rareş, din strada V.V. Stanciu, la vreo 40 de minute de mers pe jos de «Eminescu»”

Fraza pe care o doreşte primarul: „Dacă s-ar înlocui sintagma «40 de minute» cu «12 minute cu maşina, 22 de minute cu transportul în comun sau 35 de minute de mers pe jos» ar păstra imparţialitatea”.

Fraza din ziar: „Primăria a obţinut autorizaţii de construire atât pentru «Eminescu», cât şi pentru alte 47 de instituţii de învăţământ şi a cerut bani pentru lucrări de reabilitare şi consolidare de la Ministerul Investiţiilor. Intenţionează să facă aceste lucrări prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, afirmă instituţia, într-un răspuns transmis la solicitarea Libertatea. PNRR a fost depus în luna mai la Comisia Europeană, dar nu a fost încă aprobat”.

Fraza pe care o doreşte primarul: „Sectorul 4, alături de celelalte sectoare ale Municipiului Bucureşti a solicitat Guvernului României, printr-o scrisoare comună, modificarea legislaţiei în vigoare astfel încât şi Sectoarele Bucureştiului să fie eligibile pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, lucru care Nu s-a întâmplat până la data prezentei”.

CITEŞTE ŞI: Primarul Băluţă, „tir” de procese cu Libertatea. Cinci noi acţiuni contra echipei lui Tolontan

Primarul Băluţă, „ploaie” de procese cu Libertatea

Primarul Băluţă  a deschis nu mai puţin de cinci procese contra jurnaliştilor de la Libertatea, în ultimele zile.

Vizaţi de acestea sunt Cătălin Tolontan (coordonatorul editorial Libertatea şi GSP), jurnalista Cristina Radu (prezentă în patru din cinci speţe), Răzvan Luţac, dar şi Mircea Ţeca, directorul Colegiului Şincai. Ţeca a acordat recent un interviu ziarului deţinut de trustul Ringier. 

 

CITEŞTE ŞI: Instanţa a respins cererea Primarului Băluţă. A vrut ştergerea unui articol semnat de Tolontan! Tolo: În societăţile totalitare, acest proces se numeşte „controlul adevărului”


CITEŞTE ŞI: Presa la DIICOT. A fost clasat dosarul în care Băluţă îi acuza pe Tolontan şi jurnaliştii Newsweek de „constituirea unui grup infracţional organizat”


CITEŞTE ŞI: „Jurnaliştii nu trebuie reduşi la tăcere”. Reporteri Fără Frontiere, reacţie după ce primarul Băluţă a reclamat Libertatea la DIICOT


CITEŞTE ŞI: Deutsche Welle şi cazul Libertatea-Băluţă: În România, cenzurarea jurnaliştilor se face şi cu instituţiile statului


CITEŞTE ŞI: Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, plângere la DIICOT împotriva jurnaliştilor Tolontan şi Toma de la Libertatea. Răspunsul ziarului

 
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Didi Didi
    Mi a placut partea cu 40 de minute pe jos care trebuie inlocuita cu 12 minute cu masina. Eu as pune si 1 minut cu elicopterul.
  • carte carte
    Spune B.A.M ca e o idee super si originala. Nu e chiar originala, au avut-o inaintea lui Baluta si komunistii si fascistii: sa decida ei pentru oameni ce e adevarat si ce e fals. Cu oameni ca primarii astia in frunte, care cred ca statul ne spune ce meritam si ce nu, Romania nu poate progresa.
  • Coco Coco
    Baluță este mână în mână cu clanul sportivilor sa fie înlocuit cu "lui Baluță ii place să facă sport cu băieții din Berceni".
  • jk jk
    I auzi,frate!Nu mai bine te angajezi la Libertatea si scrii tu cu manuta ta articolele care vizeaza sectorul pe care il "pastoresti"?
  • PERICLE PERICLE
    Va dati seama ce *** au fost toti astia care de mii de ani se chinuiesc sa gaseasca un sens democratic societatii. Nu, frate, solutia e la Clanul Sportivilor: scriu ei in locul presei si citim ce vor ei.
  • B.A.M B.A.M
    WOW! Asta cu varianta ta de articol imparțial e chiar "super moral"! Degeaba te plângi la instanță dacă nu îți expui partea și nu aduci măcar astfel de "dovezi", în sensul că cei de la Libertatea chiar puteau fi MAI obiectivi DACĂ VOIAU. Astfel va înțelege și judecătorul ce nemulțumiri are Băluță și va știi dacă ele sunt întemeiate sau nu...
    Totuși, am senzația că nu Băluță a venit cu super ideea aceasta. (Să-mi fie iertat scepticismul!)
    Dar, pe de altă parte, am senzația că acest proces va fi PRIMUL CÂȘTIGAT de Băluță prin această abordare mai așezată, și nu pe stilul "războinicei apocalipsei".(promovat în ultimii ani de USR și AUR)!!!
    FELICITĂRI PENTRU IDEE (autorului ei, oricine ar fi)!!!E ceva nou și totuși ceva așezat și coerent în același timp...

Trimite un comentariu

sus