Skip to main content

Jurnalişti de la patru televiziuni, în training pentru subiectele sensibile despre refugiaţii ucraineni. Mona Dîrţu, printre profesori

 
Training cu Mona Dîrţu / Foto: Octav Ganea
Training cu Mona Dîrţu / Foto: Octav Ganea

Mai mulţi jurnalişti de la patru televiziuni au participat la un training pentru a-şi îmbunătăţi modul în care relatează despre subiectele sensibile în privinţa ştririlor despre refugiaţii ucraineni, folosind tehnicile jurnalismului constructiv (bazat pe soluţii şi exemple).

Publicitate

Printre profesorii de la curs s-a aflat Mona Dîrţu, trainer şi jurnalist cu peste 20 de ani de experienţă.

Mai exact, 14 ziarişti din redacţiile RTT Braşov, Intermedia (Suceava, Botoşani, Neamţ), Euronews România şi Plus TV Maramureş au participat la evenimentul organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi UNESCO.

Acest curs face parte din cadrul proiectului „Sprijin pentru refugiaţii ucraineni prin intermediul mass-mediei”.

Mona Dîrţu şi Ulrik Haagerup, traineri

Noţiunile teoretice au fost prezentate de trainerii evenimentului, Ulrik Haagerup, fost director de ştiri la Danish Broadcasting Corporation şi fondator al Constructive Institute, şi Mona Dîrţu, trainer şi jurnalist cu peste 20 de ani de experienţă.

Ei au lucrat timp de două zile cu jurnaliştii incluşi în program pentru a găsi metode prin care principiile jurnalismului constructiv pot fi puse în practică în relatările despre refugiaţii ucraineni, indiferent dacă acestea sunt create pentru publicul din România sau pentru refugiaţi.

Training cu Ulrik Haagerup / foto: Octav Ganea

„Jurnalista Mona Dîrţu a discutat cu participanţii despre modul în care presa din România şi autorităţile comunică despre refugiaţii ucraineni, majoritatea ştirilor fiind despre ce fac românii pentru refugiaţi şi nu despre problemele sau dificultăţile cu care aceştia se confruntă”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce au spus jurnaliştii care au participat la cel de-al doilea curs?

 „Cred în continuare în jurnalismul care merge mână în mână cu responsabilitatea socială. Cu ce rămân eu de aici este ideea că trebuie să continuăm să fim prietenii comunităţii, împreună să identificăm problemele şi să găsim soluţii”, a spus Adriana Dascălu, jurnalistă la Intermedia, la finalul trainingului.

Mica Şvab, redactor-şef al redacţiei Plus TV Maramureş:

 „Acum când sunt atâtea scandaluri şi se incită atât de mult la ură şi la dezbinare, de noi depinde foarte mult ceea ce putem face.

Putem schimba perspectiva, chiar dacă pornim de la nivel local, pentru că noi ne adresăm comunităţii şi putem schimba mentalităţi şi atitudini nu doar prin agresivitate şi dezbateri scandaloase.”

Bianca Oanea, manager de proiect de la Centrul pentru Jurnalism Independent:

„Ajutorul dat de UNESCO şi finanţat de Ambasada Japoniei este esenţial într-un moment în care presa românească, şi nu doar, nu mai are bani, nu mai are timp, nu mai are răgazul să-şi mai pună întrebări, să mai înveţe.

Iar accesul la specialişti, care îi ajută să îşi pună din nou întrebări pentru a oferi produse mai bune, este mai mult decât necesar.”

CJI va continua să lucreze pentru încă două luni cu cele patru redacţii prin sesiunile săptămânale de mentorat oferite fiecărei echipe de jurnalişti incluse în proiect, care relatează despre refugiaţi.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus