Skip to main content

„Demiterea lui Cătălin Ţepelin este un semnal teribil pentru societatea românească”. Ce jurnalişti au comentat despre concedierea lui Ţepelin de la Gazetă

 
„Demiterea lui Cătălin Ţepelin este un semnal teribil pentru societatea românească”. Ce jurnalişti au comentat despre concedierea lui Ţepelin de la Gazetă

Mai mulţi jurnalişti au comentat pe Facekook despre concedierea (3 octombrie) lui Cătălin Ţepelin, redactorul-şef de la Gazeta Sporturilor, funcţie pe care a ocupat-o din 2018. „Cazinourile dictează, patronii elveţieni se supun în văzul tuturor”, a scris pe Facebook, Stelian Tănase, gazetar şi fost preşedinte al TVR. 

Publicitate

Paginademedia.ro redă câteva dintre comentariile jurnaliştilor care s-au exprimat în online despre cazul lui Ţepelin.

Prin aceste comentarii se regăsesc poziţii ale unor ziarişti precum Cătălin Striblea (Europa FM), Dan Tăpălagă (g4media.ro), Dorin Chioţea (TVR), Cătălin Tolontan (coordonator editorial Ringier) şi de asemenea reacţia fostului prim-ministru Dacian Cioloş.

Reamintim că redacţia s-a solidarizat cu Cătălin Ţepelin şi a punctat, într-o poziţie comună a ziariştilor de la Libertatea şi de la Gazeta Sporturilor, că Ţepelin a fost concediat pentru că s-a opus măsurii ca articolele despre casele de pariuri să fie văzute înainte de publicare şi de către management.

Cătălin Ţepelin lucra de peste 20 de ani la Gazeta Sporturilor, publicaţie la care a avut de-a lungul timpului mai multe roluri. A pornit ca reporter, şef de secţie, project manager şi digital manager. În anul 2018 a preluat de la Cătălin Tolontan conducerea editorială a Gazetei Sporturilor.

Câteva comentarii:

  • „Demiterea lui Cătălin Ţepelin este un semnal teribil pentru societatea românească”. - (Cătălin Striblea).
  • „Un pic din viitorul presei româneşti într-o singură imagine”. - Cătălin Tolontan (vezi foto în articol).
  •  Am văzut zilele astea că libertatea editorială poate fi încălcată sau măcar încurcată şi aici (...)Când intervine comercialul peste editorial, dar mai exista presă. -  Ioana Cosma (jurnalist sportiv, realizatoarea podcastului Toc & Toc).
  • Culmea mondiala a libertatii de exprimare este de urmarit zilele astea la Ringier (...)
  • Din coltul meu de pixeli, pare o nedreptate destituirea lui Catalin Ţepelin, un om onest, excelent profesionist cu care am si colaborat la TVR. (Dorin Chioţea, jurnalist sportiv TVR).
  • „Presa românească este subjugată de interese de toate felurile.” - (Ramona Săseanu, fost producător şi director interimar TVR).
  • „Cred că Tolo are o variantă de plecare împreună cu redacţia.” - (Cristi Dimitriu (antreprenor la Plurivox  - fost ziarist, fost director general al Mediafax şi News.ro).
  • „Cazinourile dicteaza, patronii elvetieni se supun in vàzul tuturor.” -  Stelian Tănase
  • „Ziariştii trebuie să facă faţă presiunilor care vin din industria atât de puternică a jocurilor de noroc.” - (Dacian Cioloş, europarlamentar, fost prim-ministru).

Poziţiile jurnaliştilor, pe larg:

Costi Mocanu, jurnalist sportiv la Prima TV:

Citesc comentarii despre plecarea lui Catalin Tepelin de la gsp. Multi il indeamna sa faca, alaturi de Catalin Tolontan si de echipa de la gsp, un site/ziar. Oamenii care ii recomanda asta nu stiu ce inseamna sa dai salarii. Sunt 80 de angajati, la 1000 euro net/luna asta inseamna cam 1800 de euro brut deci 144000 euro/luna, adica 1728000 euro/an.

Chirie sediu, deplasari, utilitati, abonamente la fluxuri de stiri, se adauga, fara vreo 2 milioane de euro pe an nu cred ca se poate. Veti spune ca oamenii pot scrie de acasa, sa ia bani pe drepturi de autor, cu taxe mai mici. Eu zic ca nu merge asa daca vrei sa faci ceva de anvergura gsp.

Cătălin Striblea, jurnalist Radio Europa FM:

Demiterea lui Cătălin Ţepelin este un semnal teribil pentru societatea românească.
Spaţiul mediatic românesc este contaminat de pariuri. Sportivi, antrenori, vedete şi jurnalişti au contracte de imagine cu casele de pariuri. Imaginile cu ei sunt zilnice şi repetate de mii de ori şi acest lucru este greşit, complet greşit. Cred că există o obligaţie de rezervă a sportivilor şi jurnaliştilor pentru acest domeniu.
 
Ţepelin şi echipa sa de la GSP au pus semne de întrebare, au investigat industria, au făcut loc pentru dezbatere asupra chestiunii în societate. Rezultatul este că el e demis de patronat, iar cei care au contracte cu industria pariurilor sunt bine. Asta înseamnă că a pune întrebări este interzis.
Capacitatea de a pune întrebări în ciuda contractelor comerciale este esenţa funcţionării presei şi a democraţiei în cele din urmă.
 
Industria pariurilor a călcat încă o linie roşie. Trebuie să ne păzim copiii şi societatea şi să avem o legislaţie care să limiteze publicitatea şi accesul la jocuri.
Aşadar: publicitate stradală interzisă, publicitate înainte de ora 23 interzisă, logare cu CNP în orice aplicaţie de jocuri sau pariuri, îndepărtarea caselor de pariuri de zonele şcolare. Astea sunt soluţiile.
 
Dorin Chioţea, jurnalist sportiv la TVR:
 
Două comentarii în aceeaşi zi:
 
Culmea mondiala a libertatii de exprimare este de urmarit zilele astea la Ringier Romania, trust unde am prestat vreo trei cincinale: jurnalistii angajati balacaresc patronatul desfasurandu-se pe propriile-i site-uri si pe pagini intregi in Libertatea si in Gazeta Sporturilor. Aceasta mutenie asumata, sparta doar de un comunicat corporatist, este cel mai cool raspuns al unui angajator de presa la "imixtiunile editoriale". Nici n-ar fi trebuit sa fie altfel! Mass-media apartin publicului, actionarii vegheaza doar la sanatatea economica a afacerii.
 
Din coltul meu de pixeli, pare o nedreptate destituirea lui Catalin Ţepelin, un om onest, excelent profesionist cu care am si colaborat la TVR. Un bun incalculabil in orice redactie, si nu doar de sport! Mai spun si ca, atat timp cat am lucrat la Ringier, unde am fost de la colaborator la redactor-sef, nu mi s-a impus niciodata nimic! Doar la TVR si la Adevarul Holding (sub conducerea lui Razvan Corneteanu, pentru ca Peter Imre a fost o calamitate) am mai respirat acest aer curat, de la Realitatea TV am fost dat afara pentru ca am laudat pe facebook o transmisie a unui post concurent. Sunt tare curios ce va aduce viitorul. Pacat ca jurnalismul excelent, managementul performant si renumele unei companii media riguroase sunt la congruenta unor neintelegeri rezolvabile.
 
Prin 2018 primesc un telefon de la Catalin Ţepelin. Ma invita sa devin editorialist la gsp.ro, fusese numit de putin timp redactor sef. Eram reporter special al Matinalului TVR, rar mai abordam teme sportive. Am acceptat, ar fi fost o imensa onoare (in trecut fusesem competitori strasnici), nici n-am discutat despre bani. Trebuia sa am insa acceptul Comitetului Director al TVR, parea o formalitate. Votul insa a fost cvasi-negativ. Cred ca a fost singurul refuz pentru colaborarea cu un ziar dat de TVR unui jurnalist angajat, am urmarit de atunci comunicarile oficiale pe intranet si nu am gasit ceva asemanator. N-am primit nicio explicatie pentru asta, regula e ca nu se ofera. Interesant, in aceeasi sedinta mi-a fost acceptata o colaborare cu Viata Medicala, saptamanal impresionant pe care l-am relansat impreuna cu o echipa wooaw. Unii dintre colegii care au fost in acea sedinta de CD sunt si astazi in forul de conducere.
TVR l-a intervievat aseara pe Catalin, dupa socul demiterii de la Ringier. Chapeau, a fost singurul post care a facut-o!
 
Ramona Săseanu, jurnalist TVR (fost director general interimar şi producător TVR):
 
Presa românească este subjugată de interese de toate felurile. Asta avem la 34 de ani de la revoluţie.
 
În 24 de ore mi s-a reconfirmat ce ştiam. Mulţi neisprăviţi care "bagă pumnul" în gura presei, care nu au avut nicio legătură cu jurnalismul, dar s-au nimerit prin CA-urile unor instituţii pentru că partidelor nu le pasă şi numesc membrii pe "recomandări", au apărut ca ciupercile dupa ploaie şi-şi dau cu părerea despre ce s-a întâmplat ieri cu Cătălin Ţepelin. Să vă fie ruşine.
 
Voi aţi distrus mass-media în România şi prabuşiţi instituţii prin deciziile şi voturile voastre neargumentate. Cândva o să plătiţi, există oameni pentru care dreptatea e cea mai importantă armă impotriva unor loaze ca voi.
 
Dan Tăpălaga, jurnalist şi unul dintre fondatorii site-ului g4media.ro:
 
Pariaţi pe jurnalistii curajoşi şi pe presa independentă! Nu veţi pierde niciodată. Respect Cătălin Ţepelin/ Jurnaliştii GSP/ Libertatea.

Cătălin Tolontan, coordonatorul editorial al Ringier:

Un pic din viitorul presei româneşti într-o singură imagine. Redacţiile Ringier, Bucureşti, 4 octombrie 2023, ora 9.00 dimineaţa.

Până acum puţină vreme, la această oră aici erau prezenţi şi lucrau managerul jurnalist Mihnea Vasiliu (biroul din stânga) şi jurnalistul Cătălin Ţepelin (biroul din dreapta).

Cristi Dimitriuantreprenor la Plurivox (fost ziarist, fost director general al Mediafax şi News.ro):

Sunt tare curios cum se va termina acest scandal de la Ringier între management şi redacţiile Libertatea şi GSP, devenit public.
 
Poate acum vă daţi seama şi cu ce s-a confruntat Mihnea Vasiliu prins intre management şi redacţie. Plecarea lui de la Ringier şi decesul au legătură în opinia mea şi cu conflictul mai vechi care mocnea la Ringier. Spun şi pentru că personal am trecut prin situaţii similare ca şef in media.
Situaţii asemănătoare, ba chiar mai dure, sunt pe partea politică, când redacţii sau jurnalişti scriu sau încearcă să scrie în afara politicii editoriale a patronului.
 
În general patronul are câştig de cauză, însă brandul media are de suferit.
Later edit: Cred că Tolo are o variantă de plecare împreună cu redacţia.
 
Dacian Cioloş, fost prim-mistru şi europarlamentar:
 
Am transmis azi, în calitate de europarlamentar şi fost prim-ministru al Guvernului României, o scrisoare către grupul Ringier AG, care deţine Libertatea şi Gazeta Sporturilor, cerând deschiderea unui dialog corect şi înţelept între patronat şi două dintre cele mai credibile, critice şi incisive redacţii de presă din România.
 
Publicul din România are nevoie de jurnalişti liberi în faţa oricărei interferenţe comerciale. Iar azi ziariştii trebuie să facă faţă presiunilor care vin din industria atât de puternică a jocurilor de noroc.
 
Tot azi am votat în Parlamentul European Actul european pentru libertatea presei, un instrument care garantează independenţa editorială, care descurajează imixtiunile politice, tentativele de hărţuire şi de intimidare, precum şi folosirea programelor de spionaj împotriva ziariştilor.
 
Vin ani complicaţi în România şi în Europa, perioadă în care, în noianul de ştiri false şi propagandă, avem nevoie de voci libere, credibile şi critice care pot să aducă în spaţiul public informaţia relevantă pentru cetăţeni şi să facă faţă intereselor diverselor grupuri de presiune politică sau comercială.
 
Acest moment în care industria jocurilor de noroc face presiuni inimaginabile asupra redacţiilor este foarte important.
Îi cer şi lui Marcel Ciolacu să nu se mai plângă de presiuni la şedinţe de partid şi să ia decizii de prim-ministru. Vedem ce ravagii fac jocurile de noroc în societate de ani de zile, cum distrug familii şi destine şi asta trebuie să se termine.
 
Stelian Tănase, gazetar şi fost preşedinte al TVR:
 
Ringier da un spectacol jalnic. A ajuns sa depinda de pacanele, sloat-machines si zaruri. Halal! Cazinourile dicteaza, patronii elvetieni se supun in văzul tuturor. E ora de glorie a jocurilor de noroc.Rusine!

Dan Duca, redactor-şef Libertatea:

O nouă zi proastă în redacţiile GSP şi Libertatea. Anul ăsta au fost extrem de multe.

Sebastian Culea, jurnalist GSP:

Cel mai trist moment în aproape 12 ani aici. Încerc să nu dau tag-uri pentru a mai reteza din patetism pe cât se poate. Cătălin m-a adus, m-a suportat, a văzut ceva la mine, a insistat să rămân când am simţit că nu mai pot.

Mi-a fost şi uman alături, mi-a dat spaţiu când am avut nevoie şi înţelegere când mulţi n-ar fi fost dispuşi. Şi nu-i plac odele că aş fi scris mai multe. Nu e treaba mea să dezvolt vizavi de condiţiile plecării dar, vorba lui Emil Grădinescu, cândva, când am suferit toţi: "Ruşine să vă fie, domnule Meier"

Vlad Stoicescu, jurnalist Dela0.ro şi realizator al podastului Judecata de Acum alături de Ovidiu Vanghele:

Compania elveţiană de media Ringier nu e la prima ispravă.
Astăzi, când redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, ziar aflat în portofoliul organizaţiei cu sediul la Zurich, este concediat abuziv pentru că s-ar fi opus unor ingerinţe comerciale în actul editorial, ar putea fi la fel de bine toamna lui 2008.
 
Timpul a îmbătrânit cu 15 ani - dar timpurile care au transformat presa română într-un deşert în care abia mai găseşti câteva oaze parcă sunt aievea, nemuritoare (...).
 
Ioana Cosma, jurnalist sportiv şi realizatoarea podcastului Toc & Toc:
 
Tot timpul am spus că meseria de jurnalist e cea mai frumoasă meserie din lume. Ultimii ani m-au dezamăgit puţin câte puţin, dar tot am rămas la părerea că e cea mai frumoasă meserie din lume. Şi am fost aşa de mândră de partea de sport a jurnalismului, unde nu poţi mistifica nimic.
 
Mi-am tot spus, Napoli-Real Madrid de marţi seara a fost 2-3, nimeni nu poate spune că a fost 3-2. Am văzut zilele astea că libertatea editorială poate fi încălcată sau măcar încurcată şi aici.
Zarurile au fost aruncate! Sau se găndeşte o reconstrucţie sănătoasă, la fel ca imperiul roman, sau se duce totul de râpă.
Cred că e un pas mic pentru o presă mai sănătoasă, iar în râpă o să cadă alţii!
 
Când intervine comercialul peste editorial, dar mai exista presă!

Citeşte şi: VIDEO. Plecare-şoc de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin, dat afară de la Gazeta. Jurnalistul a părăsit redacţia în aplauzele colegilor. Are legătură cu industria pariurilor sportive?

Citeşte şi: Cătălin Ţepelin, despre concedierea de la GSP şi un episod din august: "Am transmis că (...) nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu"

Citeşte şi: Ringier despre "separarea" de Cătălin Ţepelin: diferenţe de opinie privind direcţia strategică a publicaţiei. Cine preia redacţia?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus