Skip to main content

Situaţia de la GSP, comentată de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive: „Un caz flagrant de încălcare a libertăţii editoriale în România”

 
Situaţia de la GSP, comentată de Asociaţia Internaţională a Presei Sportive: „Un caz flagrant de încălcare a libertăţii editoriale în România”

„Legea europeană pentru libertatea presei a fost adoptată în aceeaşi zi în care redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin, a fost concediat de conducerea Ringier, după ce a refuzat să amestece editorialul cu reclamele şi să ofere în avans spre aprobare articolele despre jocurile de noroc”, notează un articol publicat pe 17 octombrie pe siteul Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive (AIPS), citat de GSP.

Publicitate

AIPS grupează jurnalişti sportivi de pe patru continente: Asia, America, Africa şi Europa, iar reacţia sa vine după îndepărtarea redactorului-şef Cătălin Ţepelin de către conducerea Ringier Sports. 

Articolul consemnează că reacţia Ringier Sports a fost aceea de a susţine că despărţirea de Ţepelin este „pur managerială şi operaţională”.

„Recunoaştem că momentul acestei decizii, în contextul discuţiilor în curs despre libertatea şi independenţa editorială, poate duce la neînţelegeri. Cu toate acestea, este important să subliniem că aceste două probleme nu sunt legate”, a mai spus compania care editează GSP, Ringier Sports Media Group, citată de siteul AIPS.

„Între timp, în societatea românească s-a declanşat o avalanşă de reacţii, numeroşi jurnalişti, instituţii şi personalităţi publice condamnând amestecul comercialului în editorial. Printre cei care au reacţionat s-au numărat Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Active Watch, Freedom House, Centrul pentru Jurnalism Independent, Consiliul Naţional al Audiovizualului din România, Asociaţia Internaţională de Publicitate, Mircea Lucescu, Gheorghe Hagi sau Ilie Năstase”, notează siteul Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive.

Situaţiile de la GSP şi de la A Bola, o altă publicaţie de sport din Portugalia deţinută de Ringier în care s-a anunţat concedierea a 100 de angajaţi din 150, au fost relaltate şi în presa din Portugalia. 

Alte articole pe acest subiect

Citeşte şi: VIDEO. Plecare-şoc de la Gazeta Sporturilor. Cătălin Ţepelin, dat afară de la Gazeta. Jurnalistul a părăsit redacţia în aplauzele colegilor. Are legătură cu industria pariurilor sportive?

Citeşte şi: Cătălin Ţepelin, despre concedierea de la GSP şi un episod din august: "Am transmis că (...) nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu"

Citeşte şi: Ringier despre "separarea" de Cătălin Ţepelin: diferenţe de opinie privind direcţia strategică a publicaţiei. Cine preia redacţia?

Citeşte şi: FĂRĂ PRECEDENT. "Ne opunem!" Redacţiile Libertatea şi Gazeta Sporturilor, solidare cu plecarea lui Ţepelin. Concediat după ce s-au opus să arate managementului în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc

Citeşte şi: Cristian Tudor Popescu întrerupe colaborarea cu Gazeta Sporturilor, după scandalul Ţepelin. „Extincţia unei specii”

Citeşte şi: Şefii Ringier au pus presiune pe redacţii la doar câteva zile de la moartea fostului manager Mihnea Vasiliu! Ziariştii Libertatea şi GSP, protest direct la Ringier în Elveţia încă din august!

Citeşte şi: EXCLUSIV Paginademedia. Mirela Neag către nepotul Ringier, la întâlnirea cu redacţia: „Noi suntem jurnalişti, ştim adevărul. Ne-ai spus numai bulshituri”. Filmul discuţiilor în care ziariştii l-au înfruntat direct pe şeful venit din Elveţia

Citeşte şi: Copertă-eveniment. Gazeta Sporturilor deschide ediţia de astăzi cu demiterea lui Cătălin Ţepelin. „Ne-am opus să arătăm conducerii articolele despre firmele de pariuri”

Citeşte şi: Un alt caz Ringier, în Portugalia: „Restructurare agresivă". Compania vrea să concedieze 100 de oameni din 150. Tot la un ziar sportiv. Ziariştii, apel la preşedintele ţării

Citeşte şi: În plin scandal GSP, G4Media anunţă că nu a primit şi nu acceptă reclame la jocurile de noroc. Şi PressHub

Citeşte şi: „Demiterea lui Cătălin Ţepelin este un semnal teribil pentru societatea românească”. Ce jurnalişti au comentat despre concedierea lui Ţepelin de la Gazetă

Citeşte şi: Superbet reacţionează în scandalul GSP. „Superbet se delimitează categoric de orice formă de influenţă, intruziune sau presiune exercitate în politica editorială”

Citeşte şi: Ringier, noi explicaţii despre plecarea lui Cătălin Ţepelin: „Despărţirea de Ţepelin a fost punctul culminant al unor divergenţe strategice şi operaţionale, care se acumulau de ceva timp”

Citeşte şi: Active Watch şi Centrul Pentru Jurnalism Independent, reacţie în cazul concedierii lui Ţepelin: „Managementul Ringier încalcă independenţa editorială a GSP şi Libertatea”

Citeşte şi: CNA, mesaj de susţinere în scandalul GSP. Reglementarea industriei pariurilor şi a jocurilor de noroc, subiect de maxim interes şi pentru CNA

Citeşte şi: Organizaţia de publicitate IAA, apel după concedierea redacatorului-şef de la GSP: „IAA subliniază importanţa neimplicării intereselor comerciale sau de altă natură în politicile editoriale şi în actul jurnalistic”

Citeşte şi: Premierul Marcel Ciolacu, despre cazul Ţepelin: „Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere (...) Acum, ameninţă politicienii şi concediază jurnaliştii”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus