Skip to main content

10 ANI. Ce an pentru presa scrisă! Închideri, falimente, treceri pe net, tranzacții! Actori: EVZ, Ringier, Edipresse, Adevărul, Cațavencu și mulți alții

 
10 ANI. Ce an pentru presa scrisă! Închideri, falimente, treceri pe net, tranzacții! Actori: EVZ, Ringier, Edipresse, Adevărul, Cațavencu și mulți alții
Ziare noi

10 ani. Lupta cu criza a dus printul către decizii radicale. Trecem în revistă unul dintre cei mai "încărcați" ani pentru presa scrisă. Un an în care printul încă era unul dintre subiectele principale în media.

Ce an a fost 2011 pentru presa scrisă! Închideri, falimente, tranzacții și treceri pe net, notate de paginademedia.ro.

Cațavencu a dat faliment, s-a vândut, iar echipa s-a scindat: parte la Dinu Patriciu, parte la Dan Grigore Adamescu. Gândul a luat o decizie radicală: rămâne doar pe net. Adevărul a încercat mai multe decizii în situația în care grupul se confrunta cu mari dificultăți financiare, printre care închiderea gratuitului Adevărul de seară.

Cristian Tudor Popescu, în ultimul număr Gândul care apărea pe hârtie:

"Am dreptul să mă gândesc la dispariţia unui ziar ca la moartea unei făpturi omeneşti, astăzi, când mor cu zile oameni ţinuţi la poarta spitalului? Probabil că nu, dar nu mă pot împiedica să simt asta”

Evenimentul zilei i-a fost vândut lui Dan Andronic. Pe piața revistelor, tranzacția anului este vânzarea Edipresse A.S. către Ringier.

Anul 2011 pentru presa scrisă. Un material din serie 10 Ani de Paginademedia, 10 ani în 10 săptămâni:

IANUARIE: Adevărul închide ghidul TV și ia Știință și tehnică. Tolontan îl refuză pe Patriciu

 • 3 ianuarie 2011, ziarul Adevărul a închis Ghidul TV, suplimentul cu programe de televiziune, din rațiuni economice și de eficiență.
 • 12 ianuarie. Adevărul Holding anunță că va relansa revista Știință și tehnică, într-un proiect dezvoltat cu Fundația Dinu Patriciu.
 • 12 ianuarie. Lunarul Money Express își schimbă periodicitatea. Publicația va apărea de două ori pe lună, declarat pentru paginademedia.ro Dragoș Nedelcu, acționar al publicației.
 • 17 ianuarie. Cătălin Tolontana refuzat oferta lui Dinu Patriciu de a veni în grupul Adevărul Holding. La sfârşitul lui 2010, Cătălin Tolontan a primit o ofertă pentru un post de conducere în grupul lui Dinu Patriciu, dupa cum paginademedia.ro a scris AICI.

FEBRUARIE: AutoBild trece la Ringier. Good Homes se închide

 • 17 febr. Publicația Auto Bild a trecut în portofoliul companiei Ringier România. Ringier a preluat, odată cu titlul, și angajații revistei auto. Auto Bild era publicată de Edipresse A.S după o licență Axel Springer.
 • 21 febr. Media Sport Group, parte a grupului Intact, a închis revista Good Homes. Ultimul număr al publicației este cel din februarie. Echipa de cinci oameni, care lucra la revistă, a fost restructurată.
 • 21 febr. Sanoma Hearst România își reorganizează compania după titlurile din portofoliu. Mutarea coincide cu plecarea din firmă a doi dintre redactorii-șefi (Luana Mureșan - Femeia și Adina Cojocaru - Mami). Titlurile Femeia, Femeia de azi și publicațiile satelit ale acestora vor fi conduse de un singur redactor-șef.
 • 24 febr. Tabloidele Click (Adevărul Holding) și Libertatea (Ringier) au crescut prețul cu care se vînd la tarabă. Ambele ziare costă 1 leu, față de 80 de bani înainte de mărire.

MARTIE: Gândul trece pe net. Cosmina Noaghea pleacă de la Mediafax la CME

 • 17 martie. Cosmina Noaghea, director general al companiei Mediafax Group, pleacă în grupul Central European Media Enterprises – CME, pe un post de conducere în domeniul resurselor umane.
 • Ea se alătura companiei conduse de Adrian Sârbu în primăvară. În România, conducerea Mediafax Group era preluată de Orlando Nicoară (foto), până atunci director media și de vânzări.
 • 23 martie. Mediafa x Group anunță că, din 8 aprilie, Gândul renunţă la varianta pe hârtie şi devine un produs media exclusiv digital. Maria Apostol, director de PR si Corporate Affairs Pro TV SA, a declarat pentru paginademedia.ro că, în urma renunţării la varianta tipărită a ziarului Gândul, “nu vor fi modificări substanţiale în echipa editorială”.

APRILIE: Bobby Păunescu face un pas înapoi de la Evenimentul zilei

 • 8 aprilie. “Ziarul Gândul 4 mai 2005 – 8 aprilie 2011. Am dreptul să mă gândesc la dispariţia unui ziar ca la moartea unei făpturi omeneşti, astăzi, când mor cu zile oameni ţinuţi la poarta spitalului? Probabil că nu, dar nu mă pot împiedica să simt asta”, scrie Cristian Tudor Popescu în ultima ediție pe hârtie a ziarului Gândul.
 • 8 aprilie. Sanoma Group a vândut operațiunele Rautakirja România și lanțul de magazine R-Kiosk lui Dan Vasile, directorul general al distribuitorului de presă.
 • 27 aprilie. “Voi preda complet managementul Evenimentul zilei și Capital lui Claudiu Șerban, de la 1 mai”, a declarat Bobby Păunescu, în exclusivitate pentru paginademedia.ro. “Implicarea mea va fi zero. Eu rămân doar proprietarul activelor, care include și brandurile,” a continuat el.
 • 29 aprilie, Schimbări la vârful a patru reviste glossy de pe piață într-o singură săptămână. Pleacă Cristina Bazavan, redactor șef al revistei Tabu, Doru Iftime, redactor șef la The One, Laura Luca, redactor șef al revistei Harper’s Bazaar și Radiana Bratu (redactor șef Beau Monde).

MAI: Falimentul Cațavencu SA e în instanță. Gratuitul Adevărul de seară se închide

 • 3 mai. De ziua presei, instanța a discutat falimentul Academiei Cațavencu. “De mai bine de un an de zile compania este în insolvență, aștept să mă sune avocatul, dar am înțeles că toți creditorii s-au pus de acord asupra falimentului”, a declarat Doru Bușcu, directorul editorial al Academiei Caţavencu, pentru paginademedia.ro.
 • 6 mai Ambii actionari ai Ringier Axel Springer Media AG – Ringier AG (Elvetia) și Axel Springer AG (Germania) – au renunțat la formalitățile de înregistrare la autoritățile specifice în domeniul concurenței din Ungaria. Autoritatea maghiară în domeniul media – Media Council – a dat recent aviz negativ referitor la fuziune, aviz care este obligatoriu pentru autoritatea în domeniul concurenței.
 • 8 mai. Pentru prima dată, o parte din salariile din trustul deținut de Dinu Patriciu sunt în întârziere. Salariile ar fi trebuit să se dea joi, 5 mai.
 • 9 mai. Gratuitul Adevărul de seară își încetează apariția ca ziar de sine stătător de la 1 iunie. Se transformă într-un săptămânal plătit, ADS. Adevărul va renunța și la ediția de duminică.
 • 11 mai, Vlad Epurescu, redactor șef al Adevărul.ro și-a dat demisia din funcție, după scandalul Coca cola – Adevărul – Think Outside the Box. Săptămâna trecută, Adevărul a decis ruperea colaborării cu site-ul Think Outside the Box, care era găzduit de platforma online Adevărul. Conducerea Adevărul a decis întreruperea colaborării după ce site-ul Think Outside the Box a publicat o serie de articole despre Coca-Cola.

Ulterior, Adevărul a publicat un email de la McCann Erickson, care arată presiunile făcute de agenția de publicitate, nemulțumită de articolele despre clientul său, Coca-cola.

 • 12 mai Conducerea grupului Adevărul Holding a anunţat oficial ceea ce paginademedia.ro scrisese la începutul lunii: Adevărul de seară nu va mai apărea ca ziar gratuit şi informaţiile furnizate de redacţiile locale vor fi înglobate în ziarul Adevărul. “Adevărul de Seară a fost o cheltuială de marketing de 12 milioane de euro pe an”, spunea Dinu Patriciu, astăzi, într-o conferinţă de presă la o întrebare paginademedia.ro. “Mi-am asumat această cheltuială”, a mai spus Patriciu.
 • 12 mai Sorin Stoian, director executiv Jurnalul Național, și-a dat demisia din această poziție, dar rămâne în trustul Intact.
  Marius Tucă a rămas director general și administrator unical companiei Editura Intact SRL, care are în portofoliu Jurnalul Național. Ceilalți doi administratori ai firmei, Codruț Sereș și Gabriel Arsene și-au dat demisia.
 • Restructurări la Evenimentul zilei. Ziarul a renunțat la editorii coordonatori. Poziția de redactor șef adjunct, ocupată de Ioana Lupea, a fost desființată. Alți angajați (aproximativ opt oameni) au fost însă concediați, printre care și cel mai vechi angajat al ziarului, secretarul general de redacție Cristi Popa. Alți oameni aleg să plece cu salarii compensatorii. În total pleacă aproximativ 20 de oameni, printre care seniori editori, editori coordonatori și șefi de secție.
 • 20 mai, Iulian Bortoșși-a dat demisia din poziția de redactor-șef al săptămânalului Capital. El conducea redacția săptămânalului economic din septembrie 2005. Claudiu Șerban (foto), director general Evenimentul zilei și Capital era noul redactor-șef al săptămânalului economic.
 • 24 mai, Doru Buşcu, director editorial Academia Caţavencu şi jurnalista Sabina Fati (din partea lui Dan Grigore Adamescu) s-au înscris la licitaţia pentru vânzarea bunurilor Cațavencu SA. Marca Academia Cațavencu este principalul activ care va fi scos la licitație joi, 26 mai. Doru Bușcu este cel care câștigă licitația (pentru 1,6 milioane de euro, dar nu va plăti brandul și procedura se reia.

IUNIE: Academia Cațavencu e cumpărată de Dan Grigore Adamescu

 • Surpriză: Orlando Nicoară (MediaPro) se bate cu Adamescu pentru Academia Cațavencu.   14 iunie. Dan Grigore Adamescu (foto), proprietarul ziarului România liberă, este noul proprietar al mărcii Academia Cațavencu. Acesta a cumpărat brandul revistei de satiră cu 882.654 euro, sumă care include TVA. S-a bătut în licitație cu Orlando Nicoară, care reprezenta Mediafax Group, compania lui Adrian Sârbu. Echipa se rupe. Doru Bușcuîl lasă pe Adamescu pentru o nouă revistă.
 • 21 iunie. Suplimentul literar și artistic, dar și suplimentele de Sănătate, Sport și Școală ale Adevărulnu vor mai exista în noua variantă a ziarului. Informațiile acoperite de Suplimentul literar și artistic vor fi incluse în ziarul de weekend, care va avea 128 de pagini.
 • 22 iunie. Echipa condusă de Doru Bușcu, care l-a refuzat pe Dan Grigore Adamescu se înțelege cu Dinu Patriciu. Vor face o nouă revistă – Cațavencii – în grupul Adevărul Holding. Poetul Mircea Dinescueste readus în echipă în poziţa de preşedinte.
 • 27 iunie. Denis Dinulescueste noul redactor-şef al revistei Academia Caţavencu, cea cumpărată de Dan Grigore Adamescu, proprietarul România liberă

IULIE: Probleme la Odyssey, agenția lui Dinu Patriciu

 • 1 iulie. După un an de la plecarea din Adevărul Holding, Răzvan Ionescu  (foto) revine în grup. “Voi coordona editorial toate produsele Adevărul, pe print și online”, declara Răzvan Ionescu pentru paginademedia.ro.
 • 19 iulie. O ofertă din partea agenției de publicitate Odyssey Communication, care se ocupă de publicitatea Adevărul Holding, a dat peste cap posturile de televiziune. Furnizorii media care au dat reclame pentru produsele Adevărul au primit o propunere la care încă nu au dat un răspuns: agenția de media se oferă să plătească doar jumătate (în unele cazuri 60-70%) din publicitatea pe care deja a difuzat-o.
 • 29 iulie. După ce furnizorii media au refuzat să primească doar jumătate din bani, Odyssey a venit cu o nouă variantă de plată. Potrivit acesteia, datoriile vor fi plătite în tranșe până la mijlocul lunii noiembrie. Nu se va întâmpla, însă, pentru că agenția va intra în insolvență.

AUGUST: Ringier cumpără Edipresse. Financiarul trece pe online

 • 2 august. Angajații Adevărul vor primi doar jumătate din salariu pe 5 august, ziua normală de plată. Într-o notă internă postată pe intranetul companiei, managementul Adevărul își motivează decizia de „condițiile economice grele”.
 • 23 august, Dragoș Vărșăndanpărăsește funcția de director executiv al Diviziei de Reviste din Ringier Romania începând cu data de 1 septembrie.
 • 23 august. Cotidianul Fin.ro (fostul Financiarul), editat de grupul Intact, apare din 29 august numai pe online, a declarat, pentru paginademedia.ro, Gabriela Vrânceanu Firea, Director General al publicației. Sub denumirea Fin.ro magazin, Intact va lansa un lunar de business.
 • 25 august. Compania RingiercumpărăEdipresse A.S. România, firmă care editează, printre altele, revistele Avantaje, Elle, Viva, Baby și Psychologies. Cristina Simion, director general Edipresse, va pleca din companie după finalizarea tranzacției.

SEPTEMBRIE: Restructurări la Adevărul. Intact anunță o nouă entitate de publishing

 • 1 septembrie, Aproximativ 20 de jurnaliști au fost restructurați la redacția din București într-o primă fază. Vor urma alte zeci de angajați de la redacțiile locale.
 • 2 septembrie. Intact anunță că își va muta publicațiile sub umbrela singurei companii: Intact Publishing. Titlurile care intră aici sunt Jurnalul Național, Săptămâna financiară, Fin.ro, Felicia, Good Food, Top Gear și Focus. Nu intră aici și Gazeta sporturilor. Operațiunile Intact Publishing vor fi conduse de Dan Matiescu. Nu se dă un termen. Până la sfârșitul anului, Săptămâna financiară și Felicia vor dispărea de pe hârtie.
 • 2 septembrie. Ziarele și revistele Mediafax Group sunt distribuite din această lună de Hiparion (fosta Rautakirja).
  Asta înseamnă că publicații precum ProSport, Ziarul Financiar, Business Magazin și Ce se întâmplă doctore? vor ajunge în punctele de vânzare prin intermediul aceastei companii.
 • 14 septembrie. Regia de publicitate Splendid Interactive își schimbă numele și va opera sub denumirea de Httpool România. Mutarea vine după ce compania internațională Httpool Group a cumpărat 51% din Splendid Interactive.
 • Celelalte 49 de procente vor fi împărțite între Radu Budeș, Cătălin Săndulache și Cristi Marinescu.
 • 23 septembrie. Ziarele și revistele editate de Adevărul Holding vor fi distribuite, în Transilvania, prin Hiparion. Prin această mutare, Adevărul Holding își externalizează, practic, distribuția pentru zona Transilvaniei.

OCTOMBRIE: Adevărul renunță și la săptămânalul ADS

 • 6 octombrie. Dan Silviu Boerescu este noul director editorial al revistei Tabu. Boerescu a condus echipa editoriala a revistei Playboy timp de 11 ani, pana in toamna lui 2010.
 • 19 octombrie. Adevărul renunță la săptămânalul ADS, urmașul gratuitului Adevărul de seară.
 • 20 octombrie. Revista Playboy revine în grupul Pro, mai exact la Mediafax Group, companie deținută de Adrian Sârbu. În urmă cu 12 ani, când a apărut pe piață, Playboy era în grupul Pro, din care a ieșit în 2007.

NOIEMBRIE: Teste la Jurnalul. Dispare Săptămâna financiară. Dan Andronic ia Evenimentul zilei

 • 2 noiembrie. Ziariștii de la Jurnalul național au dat teste de verificare. Testele preced integrarea ziarului în noua structură de print a grupului – Intact Publishing . Cei de la Săptămâna financiară refuză testarea. Săptămânalul se închide pe hârtie, iar echipa pleacă și va lansa o nouă revistă: Finanțiștii.
 • 8 noiembrie, Licența pentru editarea revistei Men’s Health în România trece de la Attica Media la Sanoma Hearst. Mutarea vine la scurt timp după ce un alt titlu al Attica, Playboy, a revenit în grupul Pro.
 • 10 noiembrie, Mediafax Group a preluat de la Attica Media și licența pentru publicația InStyle.
 • 15 noiembrie. Dan Andronic (foto) bate palma cu Bobby Păunescu pentru a fi acționar la Editura Evenimentul zilei și Capital. Până în noiembrie, legăturile lui Andronic cu EVZ erau în zona editorială, el fiind, de câteva luni, consultant editorial al ziarului.
 • 16 noiembrie, Sanoma Hearst România a preluat titlurile SuperPescar și National Geographic Kids.
 • 30 noiembrie. Evenimentul zilei rămâne fără cel mai vechi angajat. Laurențiu Ciornei, zis Sensei, editor coordonator pe Evenimentul zilei și pe săptămânalul Capital, pleacă de la ziar.

DECEMBRIE: Foşti jurnalişti de la Săptămâna Financiară au lansat Finanţiştii. Adevărul vrea să ofere servicii de tipografie

 • 7 decembrie. Poetul Mircea Dinescu nu a mai semnat în ultimul număr al revistei Cațavencii, unde avea editorial chiar pe prima pagină. Contactat de paginademedia.ro, Mircea Dinescu (foto) a explicat motivul: “sunt în grevă” a declarat poetul.
 • 9 decembrie. Sanoma Hearst Româniaa semnat un contract de licență cu Disney. Primul produs Disney editat de Sanoma este colecția Primul meu dicționar ilustrat.
 • 13 decembrie. Fosta echipă de la „Săptămâna Financiară“ şi Fin.ro a lansat ieri primul număr al ziarului „Finanţiştii“, scrie Adevărul. Apariția revistei a fost anunțată săptămâna trecută în exclusivitate de paginademedia.ro.
 • 13 decembrie. Toată echipa lunarului pentru bărbați FHM (din portofoliul Sanoma Hearst), în frunte cu fostul redactor șef Eduard Țone, se mută la Playboy, publicație a Mediafax Group. Eduard Țone va fi redactor șef al Playboy. Echipa care trece de la FHM la Playboy numără patru redactori și doi tehnoredactori.
 • 13 decembrie. Angajații Adevărul își vor primi salariile întârziate până la Crăciun, după cum a anunțat proprietarul grupului Dinu Patriciu, într-o ședință ținută ieri cu conducerea companiei. În aceeași ședință, Dinu Patriciu a anunțat că, după 1 ianuarie, va avea loc o reorganizare a companiei, astfel încât Adevărul Holding să ofere servicii (precum tipografie) și pentru alte companii.
 • 13 decembrie. Ghidul de petrecere a timpului liber Şapte seri a fost cumpărat de compania Est Media Ungaria. La jumătatea lunii noiembrie, compania de media Est Media Grup a achiziţionat în totalitate Şapte nopţi, societatea care editează în România ghidul gratuit Şapte seri.
 • 19 decembrie. Ziarul Adevărulrenunță la una dintre cele șase ediții dintr-o săptămână. Începând de săptămâna viitoare, ediția de weekend a cotidianului Adevărul va apărea vinerea, față de sâmbătă, cum era până acum, iar ediția de vineri dispare.
 • 23 decembrie. Compania ARBOmedia, care prin intermediul diviziei de publishing EMI Deutschland deţinea controlul asupra Grupului de Presă Medianet, editorul publicaţiei “Ziarul de Iaşi”, a vândut pachetul majoritar către redactorul-şef al ziarului, Toni Hritac. Alin Alecu a spus pentru HotNews.ro că tranzacţia s-a finalizat în urmă cu două zile. Toni Hritac a spus, la randul său, că în prezent deţine 86,5% din acţiunile Grupului de Presa Medianet.
 • 22 decembrie. Revista Top Gear va apărea anul viitor și în Ungaria. Celebra publicație va fi editată de o companie din România. Top Gear Ungaria va fi editată de compania MSG România (parte a Intact), care scoate pe piața din România revistele Top Gear, Good Food, Science Focus și Catalogul de teste Top Gear.
 • 22 decembrie. Ziarele şi revistele editate de Ringiervor fi distribuite, în Banat şi Transilvania, de Hiparion Distribution (fosta Rautakirja). Publicații precum Libertatea, TV Mania, Unica şi Bravo vor ajunge în punctele de vânzare prin intermediul aceastei companii.
 • 20 Decembrie. ARBOmedia şi ARBOInteractive trec în această perioadă printr-un proces de rebranding, în urma căruia cele două companii vor deveni Goldbach Audience şi respectiv Goldbach Media. Noile denumiri sunt date de compania elveţianăGoldbach care a achiziţionat ARBOmedia în urmă cu aproximativ trei ani de zile (septembrie 2008).

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu