Skip to main content

FACEM ROMÂNIA BINE. Jurnalist de la şapte ani. "Eram ştirbă şi timidă. La primul interviu îmi tremura mâna, era microfonul prea mare." Jurnal pentru copii. Povestea

 
FACEM ROMÂNIA BINE. Jurnalist de la şapte ani. "Eram ştirbă şi timidă. La primul interviu îmi tremura mâna, era microfonul prea mare." Jurnal pentru copii. Povestea

FACEM ROMÂNIA BINE. Jurnalist la 14 ani. Au cei 7 ani de acasă şi un prezentator care a învăţat să citească odată cu emisiunea. Cum e să faci o emisiune cât 8 clase (căci din clasa întâi a intrat pe post!) şi audienţe de nota 10, am aflat de la producătorul care stă pe baricade încă de la început alături de Miruna, copilul prezentator care face istorie de 7 ani la Digi 24.

Publicitate

A intrat la şcoală şi la televiziune cam în acelaşi timp.

Primele amintiri?

"La început eram ştirbă şi timidă, dar asta nu m-a împiedicat să fiu curioasă", recunoaşte cu dezinvoltură Miruna, care tocmai a ieşit de pe platoul de filmare. În fiecare miercuri, vine în faţa camerelor să înregistreze intro-urile pentru emisiunea la care a început ca reporter.

Este mignonă, deseori asociată cu un elev de clasa a III-a - deşi se pregăteşte deja de liceu - şi extrem de volubilă. "Defect profesional" sau nu, Miruna se bucură că a crescut odată cu emisiunea.

Îşi începe povestea de jurnalist de-o şchioapă:

"La început am fost reporter. Din clasa a III-a am început să prezint şi emisiunea şi am avut o rubrică numită România Frumoasă.

Prezentam cele mai frumoase locuri din ţară, mai luam uneori şi scurte interviuri şi mi-a fost foarte greu să vorbesc cu oamenii spontan, dar am prins curaj. M-am gândit de ce să nu mă duc să întreb. Ce pierd dacă fac asta? Mi-am luat inima în dinţi şi am mers şi am întrebat."

Spre diferenţă de colegele ei de la ştiri, Miruna nu e fardată pentru că, spune producătoarea emisiunii:

"Am ţinut foarte mult ca Miruna să rămână copil şi nu folosim machiaj. Cred că e important să fie cât mai naturală." Are totuşi părul coafat şi o întreb cum e să meargă la şcoală aranjată. Colegii nu o privesc diferit.

Cum se simte la şcoală, printre colegi? E o mică vedetă?

"Nu prea vorbesc cu colegii la şcoală despre emisiune, dar uneori le mai povestesc cu cine mă întâlnesc şi îmi mai cer autografe de la interlocutorii mei şi se bucură pentru mine", spune Miruna înainte să plece rapid spre şcoală la testul de matematică.

Primul interviu: Îmi tremura mână, pentru că microfonul era prea mare

După sute de interviuri la activ, Miruna şi-l aduce aminte cel mai bine tot pe primul. L-a intervievat pe prefectul Capitalei de la vremea aceea.

"Îmi tremura mâna pentru că microfonul era mult prea mare pentru mine. Mi-a dat şi ciocolată şi m-am bucurat. M-am gândit că sunt drăguţe interviurile şi mai vreau să fac asta."

Miruna e răsfăţata vedetelor.

"Domnul Bindea m-a scos la prăjitură şi mi-a spus o poezie. Smiley mi-a cântat. Am fost extrem de emoţionată când m-am întâlnit cu Andra. Era o perioadă în care îmi plăcea foarte mult Elena Gheorghe şi când am întâlnit-o nu am mai putut să mă mişc.

Întâlnirea cu Victor Rebengiuc a fost formală şi mi-a plăcut."

De 7 ani, Miruna face echipă cu Otilia Harapu, producătorul emisiunii. Cum alege subiectele? Cum lucrează cu un "copil prezentator"? Ce au făcut de Centenar, într-un proiect special - "Profesori pentru viitor"? Răspunsurile producătoarei, în continuare.

Paginademedia.ro prezintă povestea Jurnalului pentru Copii de la Digi 24 în cadrul proiectului editorial FACEM ROMÂNIA BINE. Într-o perioadă în care aproape „se cântă prohodul” presei, ne propunem să căutăm - şi să prezentăm, în acest proiect, nu “presa care a fost”, ci presa aşa cum trebuie să fie făcută. Şi cum (încă) se mai face. Poveştile unor proiecte media şi ale unor oameni care îşi fac treaba cu respect pentru public şi pentru meserie. Curat.

Un proiect editorial Paginademedia.ro susţinut de MedLife.

GALERIE FOTO. Miruna, prezentator de la 7 ani


Paginademedia.ro: Cum a aparut ideea unui jurnal pentru copii?

Otilia Harapu: Într-o lume dominată de problemele adulţilor, „Jurnal pentru copii” îşi propune să surprindă universul celor mici.

Emisiunea a apărut din nevoia de a concentra într-un singur loc informaţii legate de educaţia copiilor, de timpul liber, de metodele nonformale de învăţare, de îmbunătăţirea relaţiei dintre cei mari şi cei mici. Practic, din nevoia de a avea modele şi repere.

Paginademedia.ro: Emisiunea are deja cei 7 ani de acasa cum a evoluat si ce a învatat în tot acest timp?

Otilia Harapu: Am crescut în cei 7 ani, ne-am transformat, treptat am abordat subiecte mai serioase, care privesc educaţia celor mici. Un proiect la care ţinem mult este rubrica "Profesori pentru viitor", care face parte din campania Digi24 “100 de ani de viitor”.

În anul Centenarului, ne-am propus să arătăm ca educaţia ţine în mare măsură de oamenii de la catedră şi prezentăm poveştile profesorilor care au curajul să fie diferiţi, să predea într-o atmosferă relaxată, să fie receptivi la nevoile elevilor.

Arătăm că poţi face şcoală şi într-un sat din Apuseni, la fel de bine ca într-o unitate de învăţământ cu pretenţii, pentru că oamenii cu vocaţie găsesc o cale să ajungă la mintea şi la inima copiilor. Astfel de profesori dau speranţă acolo unde nu există nimic. Cresc oameni mari, în timp ce sistemul public de educaţie îi ignoră.

Paginademedia.ro: Cum alegeti temele?

Otilia Harapu: Miruna, prezentatoarea emisiunii, ne dă idei, ne spune ce ar interesa-o pe ea sau pe colegii şi prietenii ei, iar noi căutăm. Oamenii pe care-i filmăm ne dau, de multe ori, idei de subiecte.

Părinţii ne scriu şi ne spun ce probleme întâmpină sau povestesc despre performanţele copiilor lor.

Profesorii ne recomandă alţi profesori care îi învaţă pe elevi şi altceva decât lecţiile din manuale. Iar noi scormonim şi găsim poveşti demne de spus.

Avem pagina de Facebook de acolo ne luăm unele subiecte. Am prezentat astfel povestea unei fete care cânta la big piano. Este un pian de podea la care se cântă cu picioarele şi am mers şi am filmat-o pentru că era o chestie inedită.

Paginademedia.ro: Care este publicul emisiunii?

Otilia Harapu: Ne adresăm în special părinţilor. Ne dorim ca ei să se inspire din poveştile pe care noi le spunem. Ne dorim ca părinţii să ceară profesorilor altfel de lucruri. Am prezentat activităţi pentru copii din toate clasele sociale.

Părinţii din zilele noastre vor să îşi crească altfel copiii, tocmai de aceea avem şi o rubrică "Lecţii pentru Părinţi" care am observat că prinde.

Paginademedia.ro: Cum e să ai prezentator un copil? S-a schimbat ceva în abordarea temelor odata cu modificarea intereselor?

Otilia Harapu: Miruna a crescut odată cu emisiunea. Era extrem de timidă la început, dar a înţeles ce ne dorim şi s-a pliat pe formatul emisiunii.

E destul de greu să lucrezi cu un copil pentru că poate să plângă atunci când nu a citit un text corect sau poate să nu se mai oprească din râs atunci când spui o glumă şi te gândeşti că eşti contrâns de timp şi ea nu trebuie să simtă lucrurile astea.

Paginademedia.ro: Aveţi o misiune importantă, educaţi părinţii şi copiii, cum vă raportaţi la această situaţie?

Otilia Harapu: Ne bucurăm că oamenii ne percep aşa şi ne străduim să ţinem ştacheta ridicată. Ca şi voi, ne place să credem că punem umărul să Facem Romania Bine. Aratăm că poţi face şcoală şi fără pedepse sau recompense, că poţi avea o relaţie frumoasă cu al tău copil fiind în primul rând sincer faţă de tine, că putem creşte oameni mari.

Iar celor mici, le spunem mereu că "un copil informat este un copil puternic"!

Proiectul editorial Paginademedia.ro Facem România bine este susţinut de MedLife


MedLife - am inceput cu un juramant, continuam cu un angajament.

De mai bine de 20 de ani investim in oameni si in tehnologie medicala. Crestem odata cu noile generatii de doctori pentru a atinge cel mai inalt nivel de performanta in actul medical.

Sanatatea este profesia si pasiunea noastra si vrem sa imbunatatim calitatea vietii fiecarui pacient, cu grija, cu atentie si oferind intotdeauna cele mai bune optiuni de tratament.

Am devenit cel mai mare operator privat de servicii medicale* investind constant in oameni si in tehnologie. Si nu ne oprim aici. Pentru ca la MedLife ne-am luat angajamentul sa facem Romania bine.

*conform cifrei de afaceri

Citeşte şi:

Autor: Andreea Pietroşel
viewscnt

Comentarii

  • Cosmin. Dancileanu Cosmin. Dancileanu
    Otilia, emisiunea Jurnal pentru copii a fost inventata, introdusa in grila de programe si pastrata acolo impotriva ideilor inovatoare ale patronilor din Forum de George Orbean. Ala care a facut proiectul Digi 24. Ala care l-a impiedicat pe Radu Ionita sa te disponibilizeze pe tine (si pe multi altii de la departamentul productie). Daca nu ma crezi, intreab-o pe matusa ta, Antoaneta Dohoratu. Sau nu aveti voie sa mai pronuntati numele lui George Orbean? Nu va e rusine???
  • Razvan Putina Razvan Putina
    ne-interesant; nu e pe antena100, nu m-a uit.
  • johhny bravo johhny bravo
    Bing, tu nu te simti bine daca nu comentezi?
  • bing bing
    asta mica Miruna peste ani o sa fie sefa mare la Digi 24

Trimite un comentariu

sus