Skip to main content

FACEM ROMÂNIA BINE. Ştiri adunate şi pe Facebook agregate. Ştiri "de bine", cu Paul Alexandru: "Ştirile pozitive le bat pe cele senzaţionale"

 
FACEM ROMÂNIA BINE. Ştiri adunate şi pe Facebook agregate. Ştiri "de bine", cu Paul Alexandru: "Ştirile pozitive le bat pe cele senzaţionale"

FACEM ROMÂNIA BINE. "Suntem bombardaţi zilnic de ştiri negative, dar datele ne arată că cele mai accesate ştiri sunt cele pozitive". Este concluzia la care a ajuns Paul Alexandru, după un an în care a făcut, zilnic, un fel de sinteză a zilei pe contul lui de Facebook.

Publicitate

Aşa să fie?

Paul nu este jurnalist. Cel puţin nu cu acte. E om de comunicare, fotograf, fost om de marketing şi inginer de profesie, iar când mai apare vreo ofertă la platforma de car sharing în care este înscris, ia nişte curse ca să îşi rotunjească bugetul.

Contul de facebook al lui Paul funcţionează însă ca un agregator de ştiri. Pe cele pozitive le puteţi citi şi în Dilema Veche, iar dacă vreţi mai multe, le primiţi în newsletterul pe care îl trimite Paul în fiecare luni dimineaţă din redacţia de ştiri pe care a improvizat-o acasă. O redacţie care funcţionează pro bono, cu multă implicare, zero resurse financiare şi (încă) mult entuziasm.

Cum a pornit proiectul lui?

"Acum un an şi ceva am început cu o listă de ştiri negative, nu neapărat pozitive", povesteşte el. "Cine a făcut, ce, cum mai stă România. Nu voiam să încep cu o listă de ştiri pozitive, pentru că nu voiam să introduc lumea într-o bulă de fulg de nea", adaugă.

“Când am început să fac sintezele zilnic, de luni până joi şi apoi duminică, în a doua jumătate a anului 2018, dura o oră pe zi iar duminica două ore, două ore şi jumătate. Adunând obţii cam încă o zi de lucru, a 8-a zi de lucru pe săptămână."

A dedicat apoi o zi ştirilor pozitive

Continuă:

"Anul trecut, în primăvară, puneam 3 veşti pozitive în fiecare duminică seară. Scriam duminica, aşa cum scriam de luni până joi celelalte secţiuni zilnice: #statulcriminalromân, #încotroneîndreptăm, #RepublicaFantasticăRomânia."

Orientarea lui către ştirile pozitive au atras atenţia şi celor de la Dilema veche, publicaţie care i-a pus la dispoziţie un spaţiu în care să îşi publice selecţia de ştiri.

Ştirile bune vin lunea: "lumea e un pic mai depresivă şi m-am gândit că e un moment bun să dau ştiri bune."

Paul Alexandru:

"Planul meu era să scriu 7 veşti bune. Aşa m-au preluat cei de la Dilema Veche. Am început apoi să trimit veşti bune şi pe whatsapp. Am dat întâmplător peste Alex Negrea şi am încercat să preiau de la el sistemul de newsletter pe care îl foloseşte.

Trimit acum în fiecare luni, de la începutul lui ianuarie un Newsletter. De ce luni? Pentru că de obicei lumea e un pic mai depresivă şi m-am gândit că e un moment bun să dau ştiri bune."

Pe 17 februarie, în plină ascensiune a paginii, Paul a trimis o undă de şoc în bula lui de Facebook anunţând că se opreşte din sinteze zilnice. Le face în continuare, dar nu în fiecare zi. Ziua de luni, cea cu ştirile pozitive a rămas "în program". Pentru că, a constatat el "Ştirile pozitive sunt cele mai citite".

Paul Alexandru:

"Am avut într-o săptămână şi 20 de ştiri bune. Public permanent 7 ştiri pozitive în Dilema Veche tot luni. Mai găsiţi una sau doua pe contul meu de Facebook dar dacă vrei să le citeşti pe toate, le găseşti doar în newsletter. Momentan trimit către peste 200 de persoane care s-au abonat până acum."

Cum îţi explici apetenţa oamenilor pentru ştiri pozitive din moment ce cota de audienţă fac ştirile de la ora 5?

Paul Alexandru: Nu sunt de acord. Eu cred că pozitivul bate senzaţionalul. Îţi reamintesc un experiment făcut de Dragoş Stanca în săptămâna în care a apărut investigaţia Rise Project legată de valiza în care se aflau documente importante ale companiei Tel Drum. O analiză făcută pe baza datelor Zelist arată că ştirea a fost a 4-a dintr-un top de 5 ştiri, celelalte fiind toate pozitive.

Ştirile pozitive le bat pe cele senzaţionale la capitolul accesări.

Paginademedia.ro prezintă povestea lui Paul Alexandru, în cadrul proiectului editorial FACEM ROMÂNIA BINE.

Într-o perioadă în care aproape „se cântă prohodul” presei, ne propunem să căutăm - şi să prezentăm, în acest proiect, nu “presa care a fost”, ci presa aşa cum trebuie să fie făcută. Şi cum (încă) se mai face. Poveştile unor proiecte media şi ale unor oameni care îşi fac treaba cu respect pentru public şi pentru meserie. Curat.

Paul Alexandru:

  • Dacă faci un lucru, fă-l bine. Nu alerga după bani!
  • Suntem indolenţi şi nu suntem informaţi, dar cred că putem educa oamenii în sensul acesta.
  • Mult peste jumătate din publicaţiile din România manipulează.
  • Viitorul va fi cel al presei care creşte prin crowdfunding, al presei independente.
  • Pozitivul bate senzaţionalul când vine vorba de ştiri citite.

Paginademedia.ro: Cum ai început să faci sinteze de ştiri şi de ce?

Paul Alexandru:

Acum un an şi ceva am început cu o listă de ştiri negative, nu neapărat pozitive. Cine a făcut ce, cum mai stă România. Nu voiam să încep cu o listă de ştiri pozitive pentru că nu voiam să introduc lumea într-o bulă de fulg de nea.

Anul trecut în primăvară puneam 3 veşti pozitive în fiecare duminică seară. Scriam duminica aşa cum scriam de luni până joi celelalte secţiuni zilnice: #statulcriminalromân, #încotroneîndreptăm, #RepublicaFantasticăRomânia
M-am ţinut vreo 10 săptămâni de asta şi am renunţat. Am reînceput să scriu în octombrie şi le scriam săptămânal. Planul meu era să scriu 7 veşti bune.

Aşa m-au preluat cei de la Dilema Veche. Am început apoi să trimit veşti bune şi pe whatsapp. Am dat întâmplător peste Alex Negrea şi am încercat să preiau de la el sistemul de newsletter pe care îl foloseşte. Trimit acum în fiecare luni, de la începutul lui ianuarie un Newsletter.

De ce luni? Pentru că de obicei lumea e un pic mai depresivă şi m-am gândit că e un moment bun să dau ştiri bune.
Am avut într-o săptămână 20 de ştiri bune. Public permanent 7 ştiri pozitive în Dilema Veche tot luni. Mai găsiţi una sau doua pe contul meu de Facebook dar dacă vrei să le citeşti pe toate, le găseşti doar în newsletter. Momentan trimit către peste 200 de persoane care s-au abonat până acum.

Paginademedia.ro: Cum îţi explici apetenţa oamenilor pentru ştiri pozitive din moment ce cota de audienţă fac ştirile de la ora 5?

Paul Alexandru:

Nu sunt de acord. Eu cred că pozitivul bate senzaţionalul. Îţi reamintesc un experiment făcut de Dragoş Stanca în săptămâna în care a apărut investigaţia Rise Project legată de valiza în care se aflau documente importante ale companiei Tel Drum. O analiză făcută pe baza datelor Zelist arată că ştirea a fost a 4-a dintr-un top de 5 ştiri, celelalte fiind toate pozitive.

Ştirile pozitive sunt cele mai citite. Chiar dacă suntem bombardaţi zilnic de ştiri negative, datele ne arată că cele mai accesate ştiri sunt cele pozitive.

Paginademedia.ro: Şi cu #RepublicaFantasticăRomânia ce facem?

Paul Alexandru:

Era un hashtag folosit de cei de la Europa FM şi eu îl foloseam în paralel cu ei. Când am început să fac ştiri zilnice, am făcut mai multe categorii: una cu penali, una legată de modul în care sunt cheltuiţi banii de către stat. Începusem rubrica zilnică în decembrie 2017 şi am decis să mă opresc la începutul acestui an pentru că presupunea doar o înşiruire de ştiri pe care nu le explicam. Nu detaliam pentru că încercam să fiu obiectiv, cumva lăsam oamenii să interpreteze singuri.

Paginademedia.ro: Ce urmează acum?

Paul Alexandru:

Voi continua cu #RepublicaFantasticăRomânia, dar vreau să fac cumva nişte sinteze. Dacă săptămâna aceasta apar 5 ştiri despre economia României, vorbesc o singură dată despre ele ca să nu bombardez oamenii şi să nu intru cu bocancii în feed-ul lor.

Paginademedia.ro: De ce ai decis să te opreşti?

Paul Alexandru:

Îmi ocupa foarte mult timp. În prima jumătate a anului postam de două ori pe săptămână. Făceam o sinteză de luni până joi şi alta duminică. Stăteam două ore şi ceva. În timpul zilei salvam ştirile într-un word, nici nu mă uitam peste ele, apoi făceam sinteza. Era un proces minuţios pentru că prescurtam link-ul, selectam doar ce era mai important dintr-un articol. Îmi lua 5 ore pe săptămână.


Când am început să le fac zilnic, de luni până joi şi apoi duminică, în a doua jumătate a anului 2018, dura o oră pe zi iar duminica două ore, două ore şi jumătate. Adunând obţii cam încă o zi de lucru, a 8-a zi de lucru pe săptămână.
Apoi s-a schimbat puţin algoritmul de Facebook care nu îţi mai permite acum să cauţi după anumiţi termeni şi să selectezi sursa şi nu mai pot fi găsite sintezele mele rapid.


Al treilea motiv e legat de o refocusare. Pentru că se apropie alegerile, vreau să aloc timpul pentru nişte sinteze economice sau politice. Când vin alegerile voi face o listă cu candidaţii şi un document cu ce prostii a făcut fiecare. Aştept să apară listele de candidaţi la europarlamentare. Voi prelua atât ştirile pozitive cât şi pe cele negative. Nu vreau să influenţez votul nimănui, consider că mă menţin obiectiv. Oamenii se întreabă mai degrabă pentru ce să nu voteze decât pentru ce să voteze, e principiul invers.

Paginademedia.ro: Sondajele arată că românii au cea mai mare încredere în televiziune, cel mai puţin în internet. Suntem un popor informat sau unul indolent?

Paul Alexandru:

Suntem indolenţi şi nu suntem informaţi, dar cred că putem educa oamenii în sensul acesta. Poate putem îndruma oamenii să verifice ştirile pe care le citesc. Să intre pe platformele instituţiilor. Am văzut că cei de la Recorder au postat un tutorial în care le arată oamenilor cum să folosească platforma de achiziţii publice. Poţi verifica acolo cum s-au cheltuit banii, dacă e vorba de fraude şi aşa mai departe.

Paginademedia.ro: Ce părere ai despre presa din România?

Paul Alexandru:

Mult peste jumătate din publicaţii manipulează. E clar că viitorul va fi cel al presei care creşte prin crowdfunding, vorbesc evident despre presa independentă. Suntem peste 18 milioane de oameni şi poate jumătate dintre noi, dacă am avea dorinţa şi posibilitatea, am putea creşte şi dezvolta presa independentă.
Cei pe care îi avem noi ca exemplu nu ajung foarte departe din lipsă de finanţare. Apoi nu pot distribui informaţia în print ci doar online.

Paginademedia.ro: M-am întrebat mereu de ce faci această sinteză. Nu îţi ies bani, pierzi timp, care e scopul?

Paul Alexandru:

Niciodată nu am alergat după bani. Îmi place să cred mai degrabă că sunt util decât că aş câştiga ceva. Mă bucură foarte mult feedback-ul oamenilor care mă citesc. Cu siguranţă există şi hateri, dar nu intru cu ei în conflict.

Paginademedia.ro: Funcţionezi ca un agregator de ştiri, care sunt costurile redacţiei tale?

Paul Alexandru:

Am învăţat de la Dragoş Smeu, mentorul meu, că dacă faci un lucru bun, fă-l bine. Nu alerga după bani. Nu pot să cer bani oamenilor pentru ce fac. Nu aş refuza o sponsorizare, dar din principiu nu îmi place să cer niciodată nimic.

Am folosit sintezele mele şi pentru evenimente la Sub25, la agenţia de marketing la care lucram făceam un newsletter cu ştiri de nişă. În decembrie 2017 am scris de două ori, a fost puţin boom şi lumea a apreciat foarte mult sinteza pe care o făceam. Cu siguranţă dacă nu le-ar fi plăcut atunci oamenilor, nu aş fi continuat.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus