Skip to main content

FACEM ROMÂNIA BINE. Știri adunate și pe Facebook agregate. Știri "de bine", cu Paul Alexandru: "Știrile pozitive le bat pe cele senzaționale"

 
FACEM ROMÂNIA BINE. Știri adunate și pe Facebook agregate. Știri "de bine", cu Paul Alexandru: "Știrile pozitive le bat pe cele senzaționale"

FACEM ROMÂNIA BINE. "Suntem bombardați zilnic de știri negative, dar datele ne arată că cele mai accesate știri sunt cele pozitive". Este concluzia la care a ajuns Paul Alexandru, după un an în care a făcut, zilnic, un fel de sinteză a zilei pe contul lui de Facebook.

Publicitate

Așa să fie?

Paul nu este jurnalist. Cel puțin nu cu acte. E om de comunicare, fotograf, fost om de marketing și inginer de profesie, iar când mai apare vreo ofertă la platforma de car sharing în care este înscris, ia niște curse ca să își rotunjească bugetul.

Contul de facebook al lui Paul funcționează însă ca un agregator de știri. Pe cele pozitive le puteți citi și în Dilema Veche, iar dacă vreți mai multe, le primiți în newsletterul pe care îl trimite Paul în fiecare luni dimineață din redacția de știri pe care a improvizat-o acasă. O redacție care funcționează pro bono, cu multă implicare, zero resurse financiare și (încă) mult entuziasm.

Cum a pornit proiectul lui?

"Acum un an și ceva am început cu o listă de știri negative, nu neapărat pozitive", povestește el. "Cine a făcut, ce, cum mai stă România. Nu voiam să încep cu o listă de știri pozitive, pentru că nu voiam să introduc lumea într-o bulă de fulg de nea", adaugă.

“Când am început să fac sintezele zilnic, de luni până joi și apoi duminică, în a doua jumătate a anului 2018, dura o oră pe zi iar duminica două ore, două ore și jumătate. Adunând obții cam încă o zi de lucru, a 8-a zi de lucru pe săptămână."

A dedicat apoi o zi știrilor pozitive

Continuă:

"Anul trecut, în primăvară, puneam 3 vești pozitive în fiecare duminică seară. Scriam duminica, așa cum scriam de luni până joi celelalte secțiuni zilnice: #statulcriminalromân, #încotroneîndreptăm, #RepublicaFantasticăRomânia."

Orientarea lui către știrile pozitive au atras atenția și celor de la Dilema veche, publicație care i-a pus la dispoziție un spațiu în care să își publice selecția de știri.

Știrile bune vin lunea: "lumea e un pic mai depresivă și m-am gândit că e un moment bun să dau știri bune."

Paul Alexandru:

"Planul meu era să scriu 7 vești bune. Așa m-au preluat cei de la Dilema Veche. Am început apoi să trimit vești bune și pe whatsapp. Am dat întâmplător peste Alex Negrea și am încercat să preiau de la el sistemul de newsletter pe care îl folosește.

Trimit acum în fiecare luni, de la începutul lui ianuarie un Newsletter. De ce luni? Pentru că de obicei lumea e un pic mai depresivă și m-am gândit că e un moment bun să dau știri bune."

Pe 17 februarie, în plină ascensiune a paginii, Paul a trimis o undă de șoc în bula lui de Facebook anunțând că se oprește din sinteze zilnice. Le face în continuare, dar nu în fiecare zi. Ziua de luni, cea cu știrile pozitive a rămas "în program". Pentru că, a constatat el "Știrile pozitive sunt cele mai citite".

Paul Alexandru:

"Am avut într-o săptămână și 20 de știri bune. Public permanent 7 știri pozitive în Dilema Veche tot luni. Mai găsiți una sau doua pe contul meu de Facebook dar dacă vrei să le citești pe toate, le găsești doar în newsletter. Momentan trimit către peste 200 de persoane care s-au abonat până acum."

Cum îți explici apetența oamenilor pentru știri pozitive din moment ce cota de audiență fac știrile de la ora 5?

Paul Alexandru: Nu sunt de acord. Eu cred că pozitivul bate senzaționalul. Îți reamintesc un experiment făcut de Dragoș Stanca în săptămâna în care a apărut investigația Rise Project legată de valiza în care se aflau documente importante ale companiei Tel Drum. O analiză făcută pe baza datelor Zelist arată că știrea a fost a 4-a dintr-un top de 5 știri, celelalte fiind toate pozitive.

Știrile pozitive le bat pe cele senzaționale la capitolul accesări.

Paginademedia.ro prezintă povestea lui Paul Alexandru, în cadrul proiectului editorial FACEM ROMÂNIA BINE.

Într-o perioadă în care aproape „se cântă prohodul” presei, ne propunem să căutăm - și să prezentăm, în acest proiect, nu “presa care a fost”, ci presa așa cum trebuie să fie făcută. Și cum (încă) se mai face. Poveștile unor proiecte media și ale unor oameni care își fac treaba cu respect pentru public și pentru meserie. Curat.

Paul Alexandru:

  • Dacă faci un lucru, fă-l bine. Nu alerga după bani!
  • Suntem indolenți și nu suntem informați, dar cred că putem educa oamenii în sensul acesta.
  • Mult peste jumătate din publicațiile din România manipulează.
  • Viitorul va fi cel al presei care crește prin crowdfunding, al presei independente.
  • Pozitivul bate senzaționalul când vine vorba de știri citite.

Paginademedia.ro: Cum ai început să faci sinteze de știri și de ce?

Paul Alexandru:

Acum un an și ceva am început cu o listă de știri negative, nu neapărat pozitive. Cine a făcut ce, cum mai stă România. Nu voiam să încep cu o listă de știri pozitive pentru că nu voiam să introduc lumea într-o bulă de fulg de nea.

Anul trecut în primăvară puneam 3 vești pozitive în fiecare duminică seară. Scriam duminica așa cum scriam de luni până joi celelalte secțiuni zilnice: #statulcriminalromân, #încotroneîndreptăm, #RepublicaFantasticăRomânia
M-am ținut vreo 10 săptămâni de asta și am renunțat. Am reînceput să scriu în octombrie și le scriam săptămânal. Planul meu era să scriu 7 vești bune.

Așa m-au preluat cei de la Dilema Veche. Am început apoi să trimit vești bune și pe whatsapp. Am dat întâmplător peste Alex Negrea și am încercat să preiau de la el sistemul de newsletter pe care îl folosește. Trimit acum în fiecare luni, de la începutul lui ianuarie un Newsletter.

De ce luni? Pentru că de obicei lumea e un pic mai depresivă și m-am gândit că e un moment bun să dau știri bune.
Am avut într-o săptămână 20 de știri bune. Public permanent 7 știri pozitive în Dilema Veche tot luni. Mai găsiți una sau doua pe contul meu de Facebook dar dacă vrei să le citești pe toate, le găsești doar în newsletter. Momentan trimit către peste 200 de persoane care s-au abonat până acum.

Paginademedia.ro: Cum îți explici apetența oamenilor pentru știri pozitive din moment ce cota de audiență fac știrile de la ora 5?

Paul Alexandru:

Nu sunt de acord. Eu cred că pozitivul bate senzaționalul. Îți reamintesc un experiment făcut de Dragoș Stanca în săptămâna în care a apărut investigația Rise Project legată de valiza în care se aflau documente importante ale companiei Tel Drum. O analiză făcută pe baza datelor Zelist arată că știrea a fost a 4-a dintr-un top de 5 știri, celelalte fiind toate pozitive.

Știrile pozitive sunt cele mai citite. Chiar dacă suntem bombardați zilnic de știri negative, datele ne arată că cele mai accesate știri sunt cele pozitive.

Paginademedia.ro: Și cu #RepublicaFantasticăRomânia ce facem?

Paul Alexandru:

Era un hashtag folosit de cei de la Europa FM și eu îl foloseam în paralel cu ei. Când am început să fac știri zilnice, am făcut mai multe categorii: una cu penali, una legată de modul în care sunt cheltuiți banii de către stat. Începusem rubrica zilnică în decembrie 2017 și am decis să mă opresc la începutul acestui an pentru că presupunea doar o înșiruire de știri pe care nu le explicam. Nu detaliam pentru că încercam să fiu obiectiv, cumva lăsam oamenii să interpreteze singuri.

Paginademedia.ro: Ce urmează acum?

Paul Alexandru:

Voi continua cu #RepublicaFantasticăRomânia, dar vreau să fac cumva niște sinteze. Dacă săptămâna aceasta apar 5 știri despre economia României, vorbesc o singură dată despre ele ca să nu bombardez oamenii și să nu intru cu bocancii în feed-ul lor.

Paginademedia.ro: De ce ai decis să te oprești?

Paul Alexandru:

Îmi ocupa foarte mult timp. În prima jumătate a anului postam de două ori pe săptămână. Făceam o sinteză de luni până joi și alta duminică. Stăteam două ore și ceva. În timpul zilei salvam știrile într-un word, nici nu mă uitam peste ele, apoi făceam sinteza. Era un proces minuțios pentru că prescurtam link-ul, selectam doar ce era mai important dintr-un articol. Îmi lua 5 ore pe săptămână.


Când am început să le fac zilnic, de luni până joi și apoi duminică, în a doua jumătate a anului 2018, dura o oră pe zi iar duminica două ore, două ore și jumătate. Adunând obții cam încă o zi de lucru, a 8-a zi de lucru pe săptămână.
Apoi s-a schimbat puțin algoritmul de Facebook care nu îți mai permite acum să cauți după anumiți termeni și să selectezi sursa și nu mai pot fi găsite sintezele mele rapid.


Al treilea motiv e legat de o refocusare. Pentru că se apropie alegerile, vreau să aloc timpul pentru niște sinteze economice sau politice. Când vin alegerile voi face o listă cu candidații și un document cu ce prostii a făcut fiecare. Aștept să apară listele de candidați la europarlamentare. Voi prelua atât știrile pozitive cât și pe cele negative. Nu vreau să influențez votul nimănui, consider că mă mențin obiectiv. Oamenii se întreabă mai degrabă pentru ce să nu voteze decât pentru ce să voteze, e principiul invers.

Paginademedia.ro: Sondajele arată că românii au cea mai mare încredere în televiziune, cel mai puțin în internet. Suntem un popor informat sau unul indolent?

Paul Alexandru:

Suntem indolenți și nu suntem informați, dar cred că putem educa oamenii în sensul acesta. Poate putem îndruma oamenii să verifice știrile pe care le citesc. Să intre pe platformele instituțiilor. Am văzut că cei de la Recorder au postat un tutorial în care le arată oamenilor cum să folosească platforma de achiziții publice. Poți verifica acolo cum s-au cheltuit banii, dacă e vorba de fraude și așa mai departe.

Paginademedia.ro: Ce părere ai despre presa din România?

Paul Alexandru:

Mult peste jumătate din publicații manipulează. E clar că viitorul va fi cel al presei care crește prin crowdfunding, vorbesc evident despre presa independentă. Suntem peste 18 milioane de oameni și poate jumătate dintre noi, dacă am avea dorința și posibilitatea, am putea crește și dezvolta presa independentă.
Cei pe care îi avem noi ca exemplu nu ajung foarte departe din lipsă de finanțare. Apoi nu pot distribui informația în print ci doar online.

Paginademedia.ro: M-am întrebat mereu de ce faci această sinteză. Nu îți ies bani, pierzi timp, care e scopul?

Paul Alexandru:

Niciodată nu am alergat după bani. Îmi place să cred mai degrabă că sunt util decât că aș câștiga ceva. Mă bucură foarte mult feedback-ul oamenilor care mă citesc. Cu siguranță există și hateri, dar nu intru cu ei în conflict.

Paginademedia.ro: Funcționezi ca un agregator de știri, care sunt costurile redacției tale?

Paul Alexandru:

Am învățat de la Dragoș Smeu, mentorul meu, că dacă faci un lucru bun, fă-l bine. Nu alerga după bani. Nu pot să cer bani oamenilor pentru ce fac. Nu aș refuza o sponsorizare, dar din principiu nu îmi place să cer niciodată nimic.

Am folosit sintezele mele și pentru evenimente la Sub25, la agenția de marketing la care lucram făceam un newsletter cu știri de nișă. În decembrie 2017 am scris de două ori, a fost puțin boom și lumea a apreciat foarte mult sinteza pe care o făceam. Cu siguranță dacă nu le-ar fi plăcut atunci oamenilor, nu aș fi continuat.
 

Citește și:

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu