Skip to main content

Raport de activitate. CNA a dat amenzi de aproape 230.000 de euro televiziunilor din România. Naşul TV, televiziune cu audienţă aproape zero, cea mai amendată

 
Raport de activitate. CNA a dat amenzi de aproape 230.000 de euro televiziunilor din România. Naşul TV, televiziune cu audienţă aproape zero, cea mai amendată

Televiziuni mai cuminţi? Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat amenzi totale de peste 1,1 milioane de lei în 2021 (aproximativ 230.000 de euro), cel de-al doilea an de pandemie, potrivit raportului de activitate pe anul trecut, depus recent la Parlament. Cu un an înainte, în 2020, CNA a dat amenzi de aproape 1,7 milioane de lei.

Publicitate

Naşul TV este de departe în fruntea celor mai amendate televiziuni. Televiziunea lui Radu Moraru a primit anul trecut amenzi totle de 315.000 de lei pentru numeroasele derapaje pe subiectul COVID şi mesajele antivaccin. 

Deşi a acumulat cele mai mari amenzi, televiziunea lui Radu Moraru are şi cele mai mici audienţe comparativ cu celelalte televiziuni sancţionate. Potrivit datelor disponibile pe site-ul CNA, Naşul TV a avut în 2021 o audienţă de 0,012% rating la nivel naţional, adică o medie de 2.184 de telespectatori, pe minut. Menţionăm că, în propunerile de sancţionare membrii CNA ar trebui să ţină cont şi de audienţele posturilor. 

Romania TV a fost al doilea cel mai amendat post, cu 17 sancţiuni care au totalizat 210.000 de lei. 

A treia cea mai amendată televiziune a fost Antena 1, cu cinci amenzi care au totalizat 195.000 de lei. Aproape toate amenzile au fost atrase de emisiunea-tabloid Acces Direct, prezentată de Mirela Vaida. La acelea se adaugă şi una dintre cele mai dure „pedepse”: oprirea emisiei pentru 10 minute, sancţiune acordată pentru emisiunea Acces Direct. 

CNA cu primul preşedinte demis din istoria instituţiei

2021 a fost an greu pentru CNA. A început anul trecut cu o lungă pauză, după ce doi membri au ajuns la final de mandat, iar forul nu s-a mai putut reuni din lipsă de cvorum. Timp de trei luni! Până când Parlamentul s-a reunit şi a numit noii membri. 

Acelaşi Parlament a lăsat CNA fără preşedinte. A demis-o pe Monica Gubernat, numită de PSD la CNA. Şi, deşi membrii îşi aleseseră un nou preşedinte, pe Cristina Pocora, numită de Preşedinţie în CNA, aceasta nu a mai fost confirmată în funcţie de Parlament, pe fondul tensiunilor dintre PNL şi USR. Astfel că şi în prezent, la aproape un an de când Gubernat a fost demisă, CNA nu are preşedinte, instituţia fiind condusă de vicepreşedintele Nicolaie Bălaşa. 

Cum a arătat activitatea CNA în 2021:

  • A dat 201 de licenţe audiovizuale (naţionale şi regionale)
     
  • În anul 2021, CNA a aplicat 195 de sancţiuni, dintre care 66 de amenzi de aproape 1,1 milioane de lei  şi 127 de somaţii publice. CNA a dat şi o decizie de oprire a emisiei timp de 10 minute (între 19.00 şi 19.10).
     
  • CNA a primit 3.481 de reclamaţii.
     
  • Anul 2021 a adus şi membri noi în CNA. La începutul anului trecut, mandatele Dorinei Rusu şi Radu Herjeu au ajuns la final. Anterior, în 2020, Gabriel Tufeanu îşi încheiase de asemenea mandatul, iar un al patrulea membru, Radu Călin Cristea, s-a stins din viaţă. Parlamentul a numit anul trecut în mai cei patru noi membri: Dorina Rusu a fost reconfirmată din partea Preşedinţiei, Valentin Jucan, care a mai fost în trecut membru CNA, a fost numit la propunerea PNL, Ionel Palăr, numit de Camera Deputaţilor, la propunerea PNL, şi Mircea Toma, din partea Guvernului, la propunerea USR. 

Nicolaie Bălaşa, vicepreşedintele CNA, în şedinţa în care s-a discutat raportul de activitate:

„Din câte observăm în statisticile din acest raport, sunt cumva asemănătoare cu cel din celălalt an (2020), un raport destul de bun care punea în evidenţă o activitate fluentă şi chiar performantă a Consiliului. Cred că la fel de performantă ar fi fost şi anul 2021 dacă nu ar fi existat o perioadă de aproximativ trei luni de zile, perioadă în care Consiliul nu s-a putut reuni în şedinţe publice şi nu a putut lua decizii pentru că nu a fost întrunit cvorumul de şedinţă.

Suntem într-o oarecare întârziere cu rezolvarea unor reclamaţii, dar nu e o întârziere care să nu poată fi recuperată cu puţin efort.

Sper ca cei din Parlament să aprecieze, nu ca anul trecut când au demis-o pe doamna Gubernat. De fapt, anul asta nu prea ne influenţează. Ca o glumă, nu au pe cine să schimbe. Pe mine nu mă pot schimba că nu am funcţie de preşedinte. Pe altcineva nu are cine. Pe Cristina Pocora nu au votat-o.”

Cum s-au împărţit amenzile pe televiziunile naţionale:

  • Romania TV - 33 de sancţiuni - 17 amenzi care au totalizat 210.000 de lei, 15 somaţii şi o decizie de acordare a dreptului la replică
     
  • Realitatea Plus - 22 de sancţiuni - 12 amenzi în cuantum de 150.000 de lei şi 10 somaţii. 
     
  • Antena 3 - 19 sancţiuni - 9 amenzi de 125.000 de lei şi 10 somaţii.
     
  • Naşul TV - 13 sancţiuni - 9 amenzi în cuantum de 315.000 de lei şi 4 somaţii
     
  • Pro TV - 9 sancţiuni - o amendă în cuantum de 5.000 de lei şi 8 somaţii
     
  • Antena 1 - 8 sancţiuni - o decizie de oprire a emisiei pentru 10 minute, 5 amenzi totale de 195.000 de lei şi 2 somaţii. 
     
  • Kanal D - 7 sancţiuni - o amendă în cuantum de 5.000 de lei şi 6 somaţii.
     
  • B1 TV - 6 sancţiuni - 2 amenzi în cuantum de 10.000 de lei şi 4 somaţii
     
  • Estrada TV (News Romania) - 4 sancţiuni - 2 amenzi de 15.000 de lei şi 2 somaţii
     
  • TVR - 4 sancţiuni - 2 amenzi în cuantum de 15.000 de lei şi 2 somaţii
     
  • Digi24 - 3 somaţii
     
  • Metropola TV - 3 somaţii
     
  • Inedit TV - 2 somaţii
     
  • Kapital TV - o amendă de 10.000 de lei
     
  • IDA TV - o somaţie
     
  • TV City - o somaţie

Naşul TV, avalanşă de amenzi pentru teorii ale conspiraţiei, limbaj suburban la adresa uvernanţilor şi mesaje antivaciniste

Naşul TV, televiziune condusă de Radu Moraru, a „excelat” la capitolul amenzi. Televiziunea a primit nouă amenzi care au totalizat 315.000 de lei, dar a primit şi patru somaţii. 

Televiziunea a început cu amenzile încă din februarie, când a luat o sancţiune de 15.000 de lei, chiar în ziua în care acelaşi CNA a decis să-i prelungească licenţa audiovizuală cu încă nouă ani, după cum Paginademedia.ro a relatat la momentul respectiv. 

Câteva luni mai târziu, alte conspiraţi ale lui Moraru despre COVID i-au atras o amendă de 20.000 de lei

Atacurile la Raed Arafat au adus postului o amendă de 30.000 de lei, după ce Moraru l-a numit pe şeful DSU „Arahat” şi a spus despre acesta că este homosexual. 

În luna noiembrie, pentru că lucrurile au escaladat, CNA a sancţionat Naşul cu o amendă-record de 100.000 de lei, după ce Moraru a folosit pe post apelative precum „homosexualul de Cioloş”, „bisexualul drogalu de Cîţu”, „homosexual notoriu” (cu referire la Arafat), „sper ca în CNA să nu existe niciun membru care să fie pedofil” 

Încă o amendă, de 10.000 de lei, a fost dată de CNA pentru conspiraţii despre vaccinul anti-covid.

Antena 1, cea mai dură sancţiune a anului trecut: Emisia suspendată 10 minute din cauza Acces Direct

Televiziunea Antena 1 a fost printre posturile cu cele mai mari amenzi de la CNA în 2021. Televiziunea Intact a atras, în total, amenzi de 195.000 de lei, dar şi o decizie de suspendare a emisiei pentru 10 minute. 

Sancţiunea a fost atrasă de Acces Direct, prezentată de Mirela Vaida, pentru ediţii în care s-a discutat despre cazul gemenilor de la Ploieşti care au căzu de la etajul 10 al unui bloc din Ploieşti, în timp ce mama lor se afla în altă încăpere. (pe larg despre subiect, AICI)

„Trebuie să recunoaştem că ce am văzut astăzi timp de două ore ne-a afectat. De la crimele de la Caracal nu s-a mai întâmplat aşa ceva.

 

A fost o lipsă totală de empatie! Este iresponsabil modul în care se vorbeşte despre asta. Nu se poate merge mai departe de atât! Este foarte grav, oricum, ce s-a întâmplat. Nu poate exista o emisiune de o asemenea cruzime morală!”, a subliniat şi Dorina Rusu, membru CNA, la momentul respectiv. 

Acelaşi Acces Direct a mai atras o amendă de 10.000 de lei postului Antena 1 după ce a făcut o reconstituire a unei presupuse crime, cu detalii macabre şi manechine pe podea.

Acces Direct a mai adus o amendă record de 150.000 de lei, pentru trei ediţii ale emisiunii. Una este emisiunea în care cei din platou nu au luat în serios ameninţările aruncate la adresa unei femei - "Aşa se iubesc ei", zicea Sorin Ovidiu Bălan. Femeia avea să fie ucisă câteva luni mai târziu!

În cea de-a doua emisiune care a intrat la amendă, o femeie era încurajată să-şi lase partenerul violent să-şi vadă copiii. L-a lăsat, iar femeia a fost bătută de faţă cu copiii.

Ce alte amenzi a mai dat CNA, pe scurt:

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • abc+ abc+
    @Bam, nu îți dă nimeni importanță la aberațiile tale, eu sincer de la primul text am zis “pas” la comentariul tău inutil.
  • Dragos Dragos
    Vai, vai, a iesit iar B.A.M din barlog sa se dea mare cunoscator in ale televiziunii. Nu intelegi nimic, B.A.M. In cap ai doar cuvintele "politically correct" fara macar a le intelege sensul. Ti-o repet, pentru ultima oara: Uita-te si la alte CNA-uri (sau cum s-or numi ele) si citeste si cateva manuale de media, inainte sa iesi cu aberatiile astea.
  • B.A.M B.A.M
    WOW! Postacii ADULATORI ai CNA au avut bunul simț să NU nege adevărul și realitatea expuse de mine! Unde să însemnn asta?! În calendar sau în piatră?
  • B.A.M B.A.M
    Și ce anume ar trebui să ne bucure că CNA reușește încet, dar sigur, SĂ DISTRUGĂ TELEVIZIUNEA DIN ROMÂNIA?!?!?!?!?!?!?!??!
    Dacă aceste amenzi ar fi date de oameni care chiar știu regulile NESCRISE ale televiziunii și care înțeleg atât tendințele, cât și gusturile (MAJORITAR) NON-politically correct ale telespectatorilor români, ar fi un lucru bun....
    DAR NU E CAZUL AICI!!! Toate aceste amenzi și sancțiuni sunt date de niște DEMAGOGI care NU AU CĂLCAT NICI MĂCAR O SECUNDĂ ÎN VIAȚA LOR PE UN PLATOU DE TELEVIZIUNE, sau ÎNTR-UN SEDIU DE TELEVIZIUNE CA SĂ ȘTIE CE PRESUPUNE EA ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ EA!!!!
    Chiar nu-i înteleg pe apărătorii CNA de pe acest site!!! În câțiva ani, CNA va reuși să plafoneze toate televiziunile, astfel încât să NU mai poată atrage telespectatori, conducându-i în linie dreaptă spre faliment și DISPARIȚIE!!! Dar totuși, sunt curios ce vor face atunci acești oameni care se vor trezi șomeri în urma propriilor lor UTOPII FALSE (raportat la ideea de televiziune și gusturi ale românilor)!!!!
  • Exactica Exactica
    ii supara ca acess e cea mai buna emisiune de ancheta se oftica guvernul ha

    Si lidera la pensionari. Exact.
  • adevarul adevarul
    Draga domnule Obae, draga oficios cna,
    Daca ai fi jurnalist, ai verifica ce s-a intamplat cu amenzile date de CNA, in instanta. Caci, militia si politrucii dau amenzi la comanda. Instantele judecatoresti isi dau seama de manevre. Multe amenzi, cele mai mari amenzi au fost anulate de justitie. Dar, nu sufli o vorba despre asta. Pacat! Vrei sa vezi hotararile judecatoresti? Sau le cauti tu, ca un jurnalist ce vrei sa pari?
  • Dan SALCEA Dan SALCEA
    Numitul Ciutacu Victor de la România TV și numita Alexandrescu Anca de la Realitatea plus ar trebui amendați zilnic. Și deportați în Rusia.
  • R R
    Dati audientele de aseara
  • mile mile
    ii supara ca acess e cea mai buna emisiune de ancheta se oftica guvernul ha

Trimite un comentariu

sus